25 Aralık 2007

Beze Mantarlar (Meringue Mushrooms)



Benim için uzun sayılabilecek bir aradan sonra yeni tarif ekleyebildiğim için çok mutluyum. Yazamadığım günlerde oldukça yoğundum. Bayram, kurban telaşı ve akraba ziyaretleri ile geçti. Ayrıca bayramın dördüncü günü akraba günümüz dolayısı ile 20 kişilik bir grubu ağırladım. Annemin, kayınvalidemin, teyzemin ve ablamın biz de bir şeyler yapalım ısrarlarını kesin bir dille reddedip bu sefer hepsini kendim yapacağım diye tutturdum.

Gece başladığım hazırlıklarıma sabah 05:30’da yorgun düşen bedenimi biraz dinlendirmek için verdiğim 3 saatlik uyku molası sonrası tekrar devam ederek öğlen gibi misafirler gelmeden tamamlamış oldum. Hani görüntüler nerede diyebilirsiniz tabii ama ilk kez denediğim kütük pastanın istediğim gibi olmaması o kadar canımı sıktı ki makineyi elime alıp deklanşöre basmak hiç içimden gelmedi. Bir pandispanya rulo olmamakta bu kadar ısrar eder mi? Benim ki hatta 3 tanesi birden fazlasıyla ısrarcıydı. Gecenin üçünde hemen kurtarma operasyonu düzenleyip rulo olmayan pasta kekini parçalayarak pastacı kremasının içine atıp streç film yardımı ile rulo yaptım. Ganaş ile kaplayıp çatalla ağaç görüntüsünü de eh işte denebilecek düzeyde verdim ama hiç istediğim ve hayal ettiğim gibi olmadı, çok canım sıkıldı. O yüzden diğer yaptıklarım da görüntülenemeden afiyetle yendi. Birkaç tanesi zaten önceden yayınladığım tariflerdendi. Tek üzüldüğüm portakallı tartı görüntülememek oldu. Yaptıklarımın beğenilmesi ve yiyenlerden olumlu tepkiler almak yorgunluğumun büyük bir kısmını hafifletti. Bir de kütük pastam güzel olsaydı. Yılmak yok tabii. İlk fırsatta Sevgili Zinnur’un bu muhteşem görünümlü kütük pastalarından birini deneyeceğim.

Ne diyordu Batman Başlıyor’da Ducard : “Korkunu yenmek için korkunun kendisi olmalısın.” Ben de bu deneyim sonucu korkulu rüyam olan kütük pasta çalışmalarıma mutlaka devam edeceğim.

Mantar bezeler de o gün pastayı süslemek için yetiştiremeyip, yapamadığım ve uzun bir süredir aklımda bezeler. Bir süredir yabancı kaynaklarda beze (meringue) ile ilgili araştırma yapıyorum. Çok ilgi çekici noktalar karşıma çıktı. Bunlardan aklımda kalanları hemen sizlerle paylaşmak istedim. Yoksa bu benim ilk beze deneyimim, kendi tecrübelerimi aktarabilecek durumda değilim henüz.




• Öncelikle yumurta akı ve sarısını ayırma işlemi soğuk yumurtada daha rahat uygulandığı için soğuk yumurta kullanarak gereken miktarda yumurta akını ayırıyoruz.
• Yumurtaları kırarken parmaklarımızın yumurtaya değmemesine özen gösteriyoruz. Yumurta akının çok hassas bir yapıya sahip olduğunu bu maddeden bir kez daha anlamış oluyoruz.
• Yumurta aklarının oda ısısına ulaşması için yaklaşık 30 dakika bekletiyoruz.
• Karışımı hazırlamak için temiz ve kuru olacak şekilde paslanmaz çelik ya da cam kap kullanmaya özen gösteriyoruz. Plastik kap beze yapımı için uygun olmuyor.
• Yumurta aklarını mikserin orta hızında iyice hacim alıp beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Sırasıyla tuzu ve daha sonra şekeri azar azar ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.
(Bu aşamada iyi kalite şeker kullanmak bir hayli önem arz ediyor. Ben Celal Usta’dan sipariş verip henüz deneme fırsatı bulamadığım ince çekilmiş pudra şekerini kullandım. Pişmemiş haldeyken bile öyle güzel bir görüntü ve hoş bir koku oluştu ki tadına bakmadan edemedim)
• Beze yapılırken genelde her bir yumurta akına karşılık olarak ¼ cup (50gr) şeker kullanılıyor. Bu şekilde orantılı olarak miktarı artırmak mümkün.
• Yabancı kaynaklardan edindiğim beze tariflerinin hemen hemen hepsinde krem tartarda kullanılıyor. Aynı işlevi görüyor mu bilemiyorum fakat Sevgili Zinnur daha önceden yayınlamış olduğu beze tarifinde krem tartar ya da tuz yazdığı için öyle olduğunu düşündüm kendimce.
• Karışımı kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek sertliğe ulaşıncaya kadar iyice çırpıyoruz.

Aklıma gelen belli başlı maddeler bunlar. Umarım işinize yarar.

Gelelim benim uyguladığım tarife.

Gerekli Malzemeler (28 Adet Mantar Beze için)

• 3 yumurta akı
• ¾ cup / 150 gr pudra şekeri
• ¼ çay kaşığı tuz
• 1 paket vanilya şekeri
• 1 tatlı kaşığı kakao
• 30 gr bitter ya da sütlü çikolata

1. Fırınımızı 110ºC’ye ayarlıyoruz.
2. Öncelikle yumurta aklarını mikserin orta hızında iyice beyazlaşıp kabarana kadar çırpıyoruz.
2. Önce tuzu daha sonra azar azar şekeri ve vanilya şekerini ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.
3. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kıvama geldiği anda (yaklaşık 5-6 dk. çırptıktan sonra) krema poşetine doldurup 8 mm ya da 1 cm’lik düz ucu takıyoruz.
4. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla mantarların üst kısımlarını oluşturacak bezelerimizi sıkıyoruz. Pişerken bir miktar kabardığı için aralıklı sıkmakta fayda var.
5. Diğer tepsiye mantarların alt kısımlarını yine krema poşeti yardımıyla sıkıyoruz. Düzgün olmaması hiç sorun değil. Zaten mantarlarda tek tip olmadıkları için doğal bir görüntü sağlanmış oluyor.
6. Üzerlerine ince bir elek yardımız ile kakao eliyoruz.
7. Önceden ısıttığımız 110ºC fırında 1 saat pişiriyoruz.
8. Benmari usulü erittiğimiz çikolata yardımı ile soğumuş parçaları birbirine yapıştırıyoruz.

Not:
1. Renkli bir görünüm oluşturması için bir çay kaşığı kadar gıda boyası ile renklendirmek için ayırdığım karışımı mantarların üst kısımlarını oluşturacak şekilde yağlı kağıt üzerine sıktıktan kürdan yardımı ile beyaz benekler yaptım. Böylece mantarlardan dört tanesi genelde çizgi filmlerde gördüğümüz gibi kırmızı beyaz benekli oldu.

2. Bezeleri yerleştirdiğim bu güzel kurabiye tabağını ablacığım almış. Blog yazmaya başladığımdan beri hoşuma gideceğini düşündüğü, rastladığı güzel objeleri alıp bana sürpriz yapıyor sürekli. Artık alma desem de dinlemiyor beni. İyi ki var hayatımda. Seni seviyorum ablacığım...

22 yorum:

Esra Kars dedi ki...

Ayy ayy bayıldım ben bunlara.Neden senin yaptığın herşey bu kadar ilgimi çekiyor acaba :)
Harikasın Burçin,her zamanki gibi...

ufukmutfakta dedi ki...

Burçin, rulo pastalar ve pandispanyaları beni her zaman çok korkutmuştur. Nedense herkesin rahatlıkla sarıp hazırladığı rulolar bende hep ters gitmiştir. Neyse ki geçen yılbaşı yaptığım kütük pasta da bu sıkıntıyı yaşamadım ama geçen seneden beri de hala rulo denemedim:) Fakat bu yılbaşı için ev ahalisinden yeniden kütük pasta isteği gelince bende yavaş yavaş ısınma turları atıyorum. Bakalım ne olacak?
Bence bir kere ters gitti diye üzülme. Senin elinden hiçbir şeyin kurtulmayacağını biliyorum. Ben mantar tarifini bekliyorum Not alıp, yapacağım kütük pastada deneyeceğim de ondan:)) sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

slm cnm
mantarlar harika bayıldım ellerine sağlık
sevgilerimle
iyi bir gün diliyorum

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Sana ve ailene 2008 yılı uğur, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Mutlu yıllar dilerim.
Sevgiler..

gülriz dedi ki...

Burçinciğim bu bezeler şahane görünüyorlar. Çıtır çıtır ne kadar güzeldirler kimbilir. Ellerine sağlık canım. Rulo haline gelemeyen pasta seni yıldıramaz bence, elinden kurtulacağını hiç sanmıyorum ve ellerinden çıkmış bir kütük pastayı dört gözle bekliyorum. Kocaman öpüyorum seni

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

AY BU MANTARLAR PEK ŞİRİN... SEVGİLİ BURÇİN ELLERİNE SAĞLIKKK... YILBAŞI PASTASI İÇİN BENDE ARAYIŞ İÇİNDEYİM BAKALIM HANGİ PASTADA KARAR KILACAĞIM... SEVGİYLE...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Çok güzel olmuş bu mantarcıklar :)) Kütük pasta da benim de ahtım var ;)
Püf noktalar için teşekkürler
Sevgiler...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Burçin'cim,
Bezelere ve püf noktalara bayıldım:)) Ellerine sağlık.
Servis tabağın ise çok şık, güle güle kullan..
Sevgiler......

NiNo dedi ki...

guzelim canina yazik ya neden o kadar uykusuz kaliyorsun dikkat kendine super olmuslar o ayrida aman dikkat et elciklerine saglik sevgiler

Eya dedi ki...

Burcincigim...

Harika görünüyorlar.Ellerine saglik.Annem ben kücükken sürekli kalan yumurta aklari ile yapardi bu bezelerden ve de cok güzel olurdu.Ben henüz hic denemedim.Ama verdigin püf noktalari süper.Bu arada pasta icin üzülme, denye deneye insan tecrübe kazaniyor.Ben artik misafire ilk denemelrimi yapmiyorum, olmama riskine girmemek icin.

Sevgiler...

Zehra

HULYA dedi ki...

Burçin'ciğim,
Harika evsahipliğin için şimdiden teşekkürler.Bu arada mantar şeklinde beze hiç görmemiştim daha önce.Bence süper olmuşlar.ellerine sağlık canım.Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Esra'cığım - Çok teşekkür ederim ilgin ve güzel sözlerin için.

Ufuk'cuğum - Ne güzel, darısı başıma diyorum. Çok kötü, kabus gibi bir geceydi benim için pandispanyaları o halde görmek. Umarım bir daha olmaz. merakla bekliyorum pastanı.

Merhaba Hande - Çok teşekkür ederim, ben de sana güzel bir gün diliyorum.

Sevgili Perihan - Çok teşekkür ederim nazik mesajın için. Aynı dileklerimle...

Gülriz'ciğim - Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Bir dahaki denemenin güzel olması benim de tek dileğim.

Sevgili Aysel - Güzel bir pasta bulacağına eminim. Çok teşekkür ederim.

Burcu'cuğum - Çok teşekkür ederim. Merakla bekliyorum kütük pastanı.

Didem'ciğim - Çok teşekkür ederim, umarım faydalı olur bilgiler.

Nino'cuğum - Çok teşekkür ederim. Arada bir oluyor benim böyle uykusuz gecelerim :)

Zehra'cığım - Benim de huyumdur hep değişik bir şey olsun diye ilk denediğim tarifleri sunmaya çalışırım. Belki senin yöntem daha iyi riske girmemek açısından. Çok teşekkür ederim.

Hülya'cığım - Çok teşekkür ederim, beğendiğine çok sevindim.

HERKESE SEVGİLERİMLE...

Adsız dedi ki...

Merhaban Burcin hanim,

cok cekici gorunuyorlar ozellikle sunumunuz harika.. ellerinize saglik.. sevgiler

İlker Ergin dedi ki...

Merhaba,Bütün tarifleriniz gibi bu da muhteşem görünüyor.Ellerinize Sağlık.Sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Burçincim ya; süpersin yine.
Beni cocukluğuma götürdün. Erdek'te denizden çıkınca paketin yarısını yerdim, tuzlu denizden sonra tatlı tatlı ne hoşuma giderdi. Bu yaz gidince nostalji yaptım, hemen bir paketi yuttum:) İstanbuldakiler belki daha güzel ama ben erdek teki o basit bezeleri hiç bişeyle değişmem. Ne zamandır kendim için yapasım var aslında ama tutturamam diye hep vazgeçiyorum, sende çok detaylı ve anlaşılır anlatmışsın denesemmi napsam??
Bakalım, yeni yıla bir girelimde hayırlısı:))
Öperim şekerim.

Mutfak Havlusu dedi ki...

çok yorulmuşsunuz ama değmiştir ki öylede demişsiniz.
insanın o güzel sözleri duyması onların memnuniyeti herşeye değer dedirtiyor.

bu arada bezeler nefis,ama son günlerde beze yiyemiyorum.
ben aşırı derecede beze seven biriydim arkadaşlarımla gezmeye çıktığımızda yürürken elimde paketle bile görülebilecek kadar:)
yazın gene biz arkadaşlar bir araya toplanmıştık sergi öncesi ben gece çayın yanında kaçırdım bezeyi(fazlaca)birde üstüne üşüttüm midemi o gün bugün bir soğuma oldu bende:(((

zevkle bekliyorum yiyeceğim günü:)))

bunlar hem çok tatlılar hemde göze hitaptalar direk olsa bunları kesin yerim eminim:)
birde o tabağı çok şık çok beğendim,ablanızda sizin gibi çok zevkliymiş.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

burçin'cim maşallah 3 saat uykuyla idare edebilmişsin.ellerine sağlık cnm yaptığın onca güzel şey arasında pastana neden takıldın ki eminim harika şeyler yapmışsındır.neyse atlatmışsın hayırlısıyla.mantarların çok şirin ellerine sağlık.

Aybike Ceylan dedi ki...

Burcin'cigim,
Ellerine saglik, tek kelime ile harika...
Cok guzeller, sevgilerimi gonderiyorum.

Minik Kus dedi ki...

Burcin, guzel dileklerin icin cok tesekkurler. Ben de sana simdiden kolayliklar diliyorum. Sevgiler...

NiNo dedi ki...

Yapımı benim için çok zor ama yemesi çok zevkli.Hele goruntusu muhtesem:)ellerine saglik.

banu kırmızıgül dedi ki...

Yeni yılda, her şeyin gönlünüzce olmasını diler, tüm beklentilerinizin gerçekleşmesini temenni ederim. Mutlu yıllar...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sevgili Sinem - Çok teşekkür ederim.

Sevgili İlker - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Mügeciğim - Eskiyi hatırlayınca ne kadar mutlu oluyor insan zaman zaman değil mi? Hep özlem duyuyoruz. Denersen gayet güzel olacağına eminim ben. Çok teşekkür ederim.

Sevgili Zeynep - Kötü bir anı olmuş ama belki zamanla atlatırsın diyorum. Bu güzel lezzetten mahrum kalmamış olursun. Çok teşekkür ederim.

Sevgili Semra - Çok teşekkür ederim. Bazen böyle takılıp kalıyorum işte gereksizce ama geçti neyse ki.

Aybikeciğim - Çok teşekkür ederim. Benden de kucak dolusu sevgiler,

Sevgili Minik Kuş - Çok teşekkür ederim.

Sevgili Pastanino - Aslında çok basit denemelisin bence. Teşekkür ediyorum.

Sevgili Banu - Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için.

HERKESE SEVGİLERİMLE...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...