16 Nisan 2007

Profiterol

Anne Willan kitabından denediğim ilk tarif Profiterol oldu. Bu profiterol aynı zamanda hamurunu kendi hazırladığım ilk profiterol maceramdı. Kitaptaki tarif çikolatalı dondurmalı. Ben bildiğimiz şekli ile yapmayı tercih ettim. Her ne kadar kitaptaki anlatımından oldukça basitmiş gibi anlaşılsa da aynı görüntüyü yakalamak pek de kolay değil doğrusu. Mesela ilk denemem başarısızlıkla sonuçlandı. Profiterol ekmekleri hiç kabarmadığı ve yayıldığı için daha çok pancake'e benzedi. Onlar bir işe yaramayacağı için çöpe gitti tabi. Yazan notlara uymaya son derece özen gösterdim halbu ki neden oldu anlamadım. Mutlaka bir yerde yanlış yapmışımdır. Tabi ki yılmadım tekrar denedim bu sefer bana biraz cıvık gelen, içinde 1 su bardağı un olan asıl tarifi değiştirip ben 2,5 su bardağı un kullandım. Sonuç gayet iyi oldu. Hatta beklediğimden daha iyi diyebilirim. :)) Ben şimdi kendi uyguladığım tarifi yazıyorum.

Gerekli Malzemeler ;

Puf Hamuru için
  • 2,5 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 fincan su
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3-4 adet yumurta

Yumurtalı Örtülük için

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz

Krema için ;

  • 1 Litre Süt
  • 1 Su Bardağı Un
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Yumurta
  • 1 Pk Vanilya

Çikolatalı Sos için

  • 375 gr bitter kuvertür çikolata
  • 1 kutu sıvı krema

(siz isterseniz başka bir çikolatalı sos da kullanabilirsiniz)

Öncelikle fırını 200 dereceye ayarlıyoruz. Daha sonra 2,5 su bardağı unu eliyoruz. Tereyağını parçalara bölüp tuz ve su ile birlikte derin bir tencereye koyup ısıtıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta tereyağı erimeden önce suyun kaynamaması. Aksi takdirde buharlaşan sudan dolayı hamurun oranları değişebiliyor. Karışım kaynama noktasına gelince ateşten alıp elediğimiz unu ilave ederek tahta kaşıkla hızlıca karıştırıyoruz. Pürüzsüz ve tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Tencereyi tekrar ateşe koyup hamur topunun biraz kuruması için 30 saniye kadar karıştırıp ateşten alıyoruz. Yumurtalardan üçünü birer birer hamura ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Dördüncü yumurtayı bir kasede çırpıyoruz. Hamur parlak bir hal alana kadar azar azar ilave ediyoruz. Hepsini ilave etmek gerekmeyebiliyor. Kitaptaki tarifte hamur tepsiye sıkma torbasına 1 cm'lik uç takılarak sıkılıyor. Ben baştan o şekilde denedim fakat sonra tatlı kaşığı ile yapmak bana daha kolay geldi. Yaklaşık 28 -30 adet fazla küçük olmayan puf hamuru elde etmiş oluyoruz. Bu şekilde hamuru tepsiye aktardıktan sonra yumurtalı örtülük için 1 yumurta ve 1/2 tatlı kaşığı tuzu karıştırarak puf hamurlarının üzerine sürüyoruz. Tepsiye değmemesine dikkat ediyoruz. Çünkü yumurta tepsiye değiğinde hamurun kabarmasını önlermiş. Kitapta hamurların üzerine çatalla iki yönde bastırmak gerektiği belirtilmiş fakat ben bunu beceremedim. Yapmaya kalkıştığımda hamur çatala yapıştı ve garip bir durum oluştu. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dk. hamurlar kabarıp iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra tel ızgaranın üzerine alıp her topu bıçakla enlemesine yaklaşık 1/3'ü kadar kesiyoruz. Kremanın tüm malzemesini orta ateşte karıştırarak muhallebi gibi pişiriyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ateşten alıp 5 dk. çırpıyoruz. Sıkma tüpü yardımı ile tüm pufların içini dolduruyoruz. Çikolatalı sos için küçük parçalara ayırdığımız bitter çikolatayı kremanın içerisine ilave edip ağır ateşte tahta kaşık ile eriyene kadar karıştırarak sosu hazırlıyoruz. Bu sos bekletmeye pek müsait olmuyor. Yapıldığı an kullanılması gerekiyor. Çünkü daha sonra sertleşip parlak görüntüsünü kaybederek profiterole pek uygun olmayan bir kıvam alıyor. Arzu ederseniz başka bir çikolatalı sos da kullanabilirsiniz.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

burçincim bendede Anne Willan kitabı var birebir tarif hiç denemedim umurım en kısa sürede dener bende sizinle paylaşırım....Profiterol harika olmuş ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

bunu yapmayacaktin iste burcinnnn benim gibi profiterol delisi bir arkadasin varken boyle sadece resmine baktirmak oluyormu bundan kesin istiyorum ona gore.:)
ellerine saglik arkadasim sen artik iyice uzman oldun muratin sana acil bir yer acmasi lazim benden soylemesi.:)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Burçinciğim,

Profiterolu geçtim ben o süper görünen sosun tarifini sabırsızlıkla bekliyorummm:))

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Burçin Hanım merhaba,

Profiterolunuz harika görünüyor.Daha dün aklımdan geçirdim. Acaba evde yapabilir miyim? O ekmekleri nasıl yaparım diye. En kısa zamanda denemem lazım. Ellerinize sağlık.

Sevgiler.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Merhaba Zerrin'ciğim,
Beğendiğine çok sevindim. Eğer denersen un miktarını arttırmanı tavsiye ederim.

Dilem'ciğim,
Bize ilk gelişinizde yapacağımdır sözzzz. :))Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim canım. Sevgilerimle,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Papatya'cığım,
Böyle yarım bırakmak durumunda kaldığım için üzgünüm ama en kısa sürede tamamlayacağım tarifi.
Sevgilerimle,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sebla'cığım,
Çok teşekkür ederim. Yapabilirsin tabi neden olmasın. Tarifin tamamını en kısa sürede ekleyeceğim. Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Çok güzel gözüküyor canım ellerine sağlık..Anne WİLLAN kitabını sende gördükten sonra bende almıştım fakat hiç deneme fırsatım olmadı ne yazıkki..

Afiyetler olsun canım benim..Sevgilerimle.Gül/d.tadı

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Gül'cüğüm,
Çok teşekkür ederim. Sen de denersin umarım ama en kısa sürede demiyorum. Bir süre yapmasan iyi olacak sanırım.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Burçin, bu tarifi bende denedim. ilk yaptığıma benimkide cıvık oldu ve fırını açınca söndü. Ancak aynı tarifi 1 yumurta eksilterek yapınca çözümü bulmuş oldum..
ellerine sağlık çok güzel görünüyor..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nur'cuğum,
Deneme yanılma olmadan başarı da gelmiyor sanırım tariflerde. Sen de kendince pratik bir çözüm bulmuşsun. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...