2 Eylül 2007

Bu Hafta Sonundan...

Bu hafta sonu ablamın yeni evleri için düzenlediği davete götürmek üzere pasta, ev kurabiyesi ve çikolata hazırladım. Uzun zamandır şeker hamurunu elime almamıştım, özlemişim doğrusu. Cumartesi günü çalışınca hepsini bir gecede yetiştirmek baya zor olup sabah 6'da ancak mutfaktan çıkabilsem de yiyenlerin beğenmesi ve güzel sözleri bütün yorgunluğumu unutturdu.

Gece pasta ve kurabiyeleri hazırlarken fırtına dolayısıyla üç kez elektrikler kesildi. Masanın etrafında yaktığım dört mumla yılmadan çalışmaya devam ettim. Toplardaki minik çatlakları gördüğümde artık çok geçti. Neyseki pasta keki ve kurabiye zeminini bir gece önceden pişirmiştim. Aslında çiçek çalışmak istiyordum ama tel bulamadım ve çok fazla vaktim de yoktu. O yüzden pastanın kaplaması tamamen doğaçlama oldu. Bu sefer başka renk çalışacağım desem de elim hep favori rengim olan mora gidiyor ve tabi ona en çok yakışan pembe ve fıstık yeşili geliyor daha sonra. Gül yapmak için kalıbım olmadığından gülleri elde kendim yaptım. Bu yüzden hepsi kalıpla yapılmış gibi çok düzgün olmadı. Pasta bitimini toplarla süslemeyi seviyorum. Renk renk çok güzel ve neşeli duruyorlar. Parıltı tozunu bu pastada ilk defa kullandım. Özellikle yenilmeyecek kısımlara sürmeye özen gösterdim.

Pasta keki için Emel Başdoğan'ın bayıldığım mor üzümlü sepet pastasındaki tariften iki ölçü hazırladım ve çok memnun kaldım.

Pasta Keki (1 ölçü / 20 kişilik);
250 gr tereyağı (oda ısısında ) + 1 yemek kaşığı kalıbı yağlamak için
450 gr toz şeker (2 su bardağı)
6 yumurta (oda ısısında)
10 gr vanilya (1 paket)
300 gr krema (1+1/5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı limon suyu
300 gr un (2 su bardağı) + kaba serpmek için un
100 gr kakao (2/3 su bardağı)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu (ben 1 paket kullandım)
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz

Fırın kabını tereyağı ile hafifçe yağlıyoruz ve un serpiyoruz. Fırınımızı 175 dereceye getirerek ısıtıyoruz. Tereyağı ve şekeri çukur bir kapta mikser ile şeker tamamen eriyinceye kadar çırpıyoruz. Daha sonra sırasıyla yumurtaları, vanilya, krema ve limon suyunu da ekleyip bir süre daha karıştırıyoruz. Un, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ayrı bir kapta iyice karıştırarak terayğlı karışıma tahta kaşık yardımı ile yavaş yavaş yediriyoruz. Kekin yumuşak olması için az karıştırmaya özen gösteriyoruz. Önceden ısıtmış olduğumuz fırında 40 - 45 dk. pişiriyoruz. Ben pişirmek için 28 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıp kullandım. Daha önce de belirtmiş olduğum gibi bir gece önceden bu tariften iki ölçü hazırlayarak streç filme sarıp bir gece buzdolabında beklettim.
İlk defa her yeri bu kadar eşit kabaran ve kıvamı çok güzel, kesinlikle çökme problemi olmayan bir pasta kekim oldu. O yüzden çok rahat çalıştım. Pasta kekini ıslatmak için süt, granül kahve, ara katlar için çikolatalı pastacı kreması, vişne ve parça çikolata, pastayı kaplamak için bitter çikolatalı ganaş kullandım.




Çikolatalı Pastacı Kreması :
1,5 su bardağı toz şeker
3 silme yemek kaşığı un
6 silme yemek kaşığı nişasta (ben mısır nişastası kullandım)
1/2 çay kaşığı tuz
1 lt süt
2 yumurta
1 pk vanilya
3 tepeleme yemek kaşığı kakao

Tencerede yumurta ve şekeri tel ile iyice çırpıyoruz. Daha sonra un ve nişastayı ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Tuz, vanilya ve kakaoyu ekleyip bir süre daha karıştırıyoruz. Ocağın altını yakıp azar azar sütümüzü ilave ederek kremamızı pişiriyoruz. Sıcaklığı azaldıktan sonra yine çırpma teli ya da mikser ile 5 dk. çırparak kıvam almasını sağlıyoruz.

Çikolatalı Ganaş:
200 ml krema
200 gr bitter kuvertür çikolata

Kremamızı kaynamayacak şekilde iyice ısıtarak içerisine küçük küçük doğranmış çikolatalarımızı ilave ederek eritiyoruz. Pastamızı ince bir tabaka halinde kaplıyoruz.

Pasta ile ilgili küpelerim :
1. Pasta kekinde gramaj olarak verilen ölçüleri bardak ölçüsüyle yakalamk mümkün olmadı. Ben normal boy su bardağı ile ölçtüm fakat hep eksik kaldı. Mutfak tartısında ölçüyü tamamlayıp o şekilde kullandım.
2. Keki ikiye bölerek kullandım ama rahatlıkla üç kata da ayırabilirdim. Bir dahaki sefere öyle yapacağım.
Bunlar da günün anlam ve önemi uygun olarak hazırladığım ev şeklinde kurabiyelerimiz. Kurabiye tarifi her zaman kullandığım kakaolu kurabiye tarifim. Pencere kısımlarını royal icing ile çizmeyi düşünüyordum ama malum hem elektrikler hem de vakit azlığı dolayısı ile yetiştiremedim. Pencere ve kapı kolunda süsleme şekerleri kullandım. Kapıyı da uzun poşet kıstırıcısının dar yüzeyi ile baskı yaparak oluşturdum. Ne ile yapsam diye düşünürken çekmeceyi açtığımda ilk elime gelen şey olduğu için :)

Ve bunlarda çikolatalarımız. Bitter ve sütlü kuvertür çikolataları eriterek üzerlerine file badem, fıstık ve ceviz koydum. Fildişi ile her zamanki gibi anlaşamadık. Israr etmedim ben de bıraktım :)

51 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Burçinciğim,
ellerine sağlık harika olmuş hepsi de. bayıldım doğrusu. sevgiler

Defne dedi ki...

Nutkum tutuldu :), ancak hayran hayran bakiyorum Burcincigim. Ellerine saglik, herbiri ayri guzel!
Ablan evinde gule gule otursun.
Sevgiler.

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık,çok şık çalışmalar olmuş canım....
Pasta üzerindeki simler yenilebilir simlerden mi?
Fermo'da sormuştum yenilmiyor demişlerdi...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Burçin'cim harika şeyler hazırlamışsın. Pata cıvıl cıvıl, kurabiyeler çok şık ve anlamlı :)) Çikolatalar nefiss bayıldım :)) Ellerine sağlık
Sevgiler...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Burcu
yaptıkların hepsi çok cici, kurabiyeler özellikle çok uygun olmuş davete. Çikolata kaplarından bende aldım ama evde çikolata nasıl yapılır henüz fikrim yok, bu konuda araştırma yapıp, bayram çikolatalarımızı evde yapayım istiyorum.
Ellerine sağlık
sevgiler

Betül dedi ki...

Burçincim ablan çok şanslı....elektrik kesintisi vız gelmiş bence sana.bu arada fotoğraflarında harika:)

Leziz Sofralar dedi ki...

Burcin'cim hamaratlikta kendini astin masallah hepside özenle ve sevgiyle hazirlanmislar ellerine saglik yiyenlere afiyet olsun canim secgiler...

Adsız dedi ki...

Neler yapmışsın sen yine Burçinnnnnn !! Pastadaki renk uyumu süper..Pandispanya tavsiyen için çok teşekkürler..İlk fırsatta bunu da deneyeceğim..
Kurabiyeler çok şirin olmuş..Emininm pasta süslemesinden çok daha fazla zaman almıştır..
Çikolara söyleyecek söz yok..
Ellerine emeğine sağlık

gezicini dedi ki...

aman Allahım, muhteşem! hepsi sanat eseri gibi olmuş, nasıl yenir ki?
eline sağlık, bize de gönder biraz:-)
sevgiler
gorki

ufukmutfakta dedi ki...

Burçin pastadaki renklere, kurabiyelerde camlara ve çatıya, çikolataların iç açıcı görüntülerine kısaca hepsine bayıldım. Ellerine sağlık....

Esra Kars dedi ki...

Burçin hepsi birbirinden harika olmuş.Ellerine sağlık.
www.benimutfagim.blogspot.com

Müge Hüner dedi ki...

Burçinciğim;
Yanlış okumadım değilmi? Sabah 6 ya kadar çalıştım dedin?? İnanamıyorum, çook tebrikler sana ne diyeyim, hayran kaldım. Ama pasta kocaman ve harika görünüyor, hemen tarifini almaya gidiyorum. Kurabiyelere ise bayıldım, süpper. Yorulmuşsun ama değmiş, ellerine sağlık canım.

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Burçin, ellerine sağlık pasta, kurabiye ve çikolataların nefisss görünüyorlar.

Adsız dedi ki...

bakıyorum bakıyorum bunar resim mi tablo mu gerçekten yenir mi yenirse insan nasıl kıyabilir ki bilemedim.
Ablanlar yeni evlerinde sağlıkla mutlulukla otursunlar
ellerine sağlık pasta harikaaa

Selen dedi ki...

Canım,
Harika görünüyor hepsi ellerine sağlık. Ben de çok yakıştırıyorum pasta kenarlarına minik topları.
Öpüyorum

ayseyaman dedi ki...

Burçin canım
ablanın yeni evi hayırlı olsun, güle güle otursunlar, pastaları kurabiyeleri yedikten sonra ağızlarında oluşan o tatlılıkla bir ömür geçirsinler....:)
Sabaha kadar oturmussun, binbir zorluk çekmişsin ammaa sonuç şahane!:)
Ellerine sağlık.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sevda'cığım- Beğendiğine çok sevindim ben de. Teşekkür ederim.

Defne'ciğim - Güzel sözlerin ve dileklerin için çok teşekkür ederim.

Oya'cığım - Benimkisi de yenilmeyenlerden. Bu yüzden yenilmeyecek kısımlarda kullandım ve pasta servisini özellikle ben yaptım. Teşekkür ediyorum.

Burcu'cuğum - Beğendiğine çok sevindim. Teşekkür ederim.

Merhaba Pınar - Çikolataları yapmak oldukça kolay. Sizde de çok gerekli olacak bir süre sonra. İyi düşünmüşsün. Teşekkür ederim.

Hoşgeldin Betül'cüğüm - Sesini duymak ne güzel. Çok teşekkür ederim.

Seval'ciğim - Güzel sözlerin için çok ama çoook teşekkür ederim.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Burçin'ciğim - Denersen sen de çok memnun kalacaksın pandispanya çok güzel gerçekten. Kurabiyeler uğraştırdı baya. Aslında cam ve kapı kısmını royal icing ile kahverengi çizmek istiyordum ama vakit çok azdı. Elektrikler kesildiçalışamadım hocam :))) Ben de minik kalp şekerlerle böyle bir çözüm buldum işte. Teşekkür ederim.

Görkem'ciğim - Hep istiyorsun ben gönderemiyorum üzülüyorum bak. :) Nasıl bir çözüm bulacağız bilemiyorum :) Teşekkür ederim.

Ufuk'cuğum - Senden bu sözleri duymak çok güzel. Çok teşekkür ediyorum.

Esra'cığım - Beğendiğine çok sevindim.

Sevgiler,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Müge'ciğim - Hepsi bir geceye sığmaya çalışınca sabahı ettim mutfakta. Normalde erkenden uyuyan ben sabaha kadar gözümü kırpmadan dayandım pasta aşkıyla. :)) Çok teşekkür ediyorum.

Pembeli'ciğim - Beğendiğine çok sevindim. Sevgiler,

Yeşim'ciğim - Ne güzel şeyler yazmışsın. Çok teşekkür ederim.

Selen'ciğim - Çok teşekkür ederim. Biraz vakit alıyor toplar ama çok güzel duruyor.

Ayşe'ciğim - Çok sağol güzel dileklerin ve sözlerin için. Beğendiğine sevindim. Sevgiler,

lezzetlilerim dedi ki...

Burçinciğim; çoook sevimli olmuş hepsi bayıldı doğrusu ellerine sağlık canım.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Azize'ciğim - Çok teşekkür ederim.
Sevgiler,

NiNo dedi ki...

canim ellerine saglik hersey harika olmus vlla sabaha kadar yilmadan calissmissin elektriklere ragmen bravo :D ve ablana yeni evinde mutluluklar dilerim harika bir haftasonu olmus sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nihan'cığım - Çok teşekkür ederim güzel dileklerin ve sözlerin için.
Sevgiler,

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Burçin,
Hepsi birbirinden şık ve alımlı görünüyor.Ellerine sağlık canım.

Sevgilerle,

Adsız dedi ki...

Atıcam kendimi camdan aşağı aşkım yine döktürmüşsün ellerine sağlık. Bu kısım beyine hemen benim güzel arkadaşıma tükkan aççç ayol ne duruyorsunuz bu hatunu evde harcamayınız lütfen.

gülriz dedi ki...

Burçinciğim, yine neler döktürmüşsün sen. Herşey çok güzel görünüyor. Acaba bana bunlardan bir tane seçme akkı verseler, hangisinden isterdim?????? Karar vermesi çok zor, hepsi şahane şahene. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Canım Arkadaşım seninle gurur duyuyorum

Adsız dedi ki...

Canım Arkadaşım seninle gurur duyuyorum
Fatoş

Cafe Gusto dedi ki...

Burçinciği döktürmüşsün döktürmüş...Harika olmuş hepside ellerin dert görmesin...
sevgiler....

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Burçincim şeker hamurlu pastalarını görmeyeli özlemişiz bu kadar arayı uzatma bence. Kurabiyelerde çok cici olmuş. Bende geçenlerde ev tebriği için ev'li cupcake'ler yapmıştım. Ah birde ekleyebilsem..
Sevgiler
Selda

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Gül'cüğüm - Çok teşekkür ederim.
Sevgiler,

Eda'cığım - :))) Çok teşekkür ederim. Mesajın ilgili makam tarafından da okundu canım.
Sevgiler,

Gülriz'ciğim - Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Öpüyorum.

Fatoş'cuğummmm - Yorumunu görmek beni nasıl mutlu etti anlatamam canım arkadaşım. Çok teşekkür ederim.
(Görüşelim mutlaka)

Serpil'ciğim - Çok teşekkür ediyorummmm. Kocaman sevgiler,

Selda'cığım - Bir yoğunluk mevcut sende anlıyorum ama sıkma canını normale döner herşey mutlaka. Çok teşekkür ederim. Sevgiler,

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Pasta süper olmuş ellerine sağlık.
Sevgilerle…

bir demet feslegen dedi ki...

Burçin'ciğim
Seni ilk tanıdığım zamanlarda oğluşlarının sünnet düğünü hazırlıklarındaydın. O zaman demiştim süper kadın diye...Haklıymışım maşallah canım sana. Çok güzel olmuş demek hafif kalacak, ellerine sağlık. Ablanın yeni evi hayırlı olsun. Ve senin gibi kardeşi olduğu için çokkk şanslı :)
Sevgiler

aylin dedi ki...

canım eline sağlık, pasta da kurabiyeler de çok lezziz görünüyor. ablanın da yeni evi hayırlı olsun....

Adsız dedi ki...

hımmm, burçin hepsi birbirinden nefis görünüyor. Zorlu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan şeylere hayran kalmamak mümkün değil.

Ama ben o en alttaki çikolatalara takılı kaldım.. :)

Adsız dedi ki...

Sanal alemde perçinlenen arkadaşlığımızı , yürekten dostluklara çevirmek istiyoruz. Hiç görmediğimiz gözlerle ; göz göze gelip , bunca zamandır paylaştıklarımızla beraber yoğrulmak istiyoruz. Hem de birbirimiz kadar merak ettiğimiz çocuklarımız ile beraber ! Onlar animatör ile eğlenirken , biz de kurduğumuz sofranın – sohbetin ve dostluğun keyfini çıkaracağız. Menü mü ? Hep beraber oluşturacağız çay davetimizi ..Hepimiz gelirken getirdiğimiz bir çeşit ikramımızla şenlendireceğiz soframızı.. Tarih / Zaman : 27 Ekim 2007 – Cumartesi Saat : 13:00 – 17:00 Yer: 3-ELMA DAVET ve ORGANİZASYON – Çifte havuzlar ‘ Anadolu Yakası / İSTANBUL Ücret : Katılımcı başı 25,00 YTL. * Çocuklar için ek ücret talep edilmeyecektir. Katılmak isteyen arkadaşlar ; gönderiye yorum bırakabileceğiniz gibi , bizlere de mail atabilirsiniz ; Katılmak isteyen arkadaşlar ; lütfen 30.09.2007 tarihine kadar net bilgi versinler. mof_baydar@hotmail.com ( fidaneli-fidan ) burcin.atmaca@gmail.com ( pastarda-burcin) esrakars@gmail.com ( benimutfağım-esra)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sevgili Perihan - Beğendiğine çok sevindim. Çok teşekkür ederim.

Eda'cığım - Yazdığın güze sözler için çok ama çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,

Aylin'ciğim - Senin gibi ustadan böyle yorum almak beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler. Sevgiler,

Zerrin'ciğim - Çok teşekkür ederim.
Sevgiler,

Fidan'cığım - Davetin için çok teşekkür ederim. Daha vakit olduğu için şu an kesin birşey söyleyemiyorum İnşallah diyorum sadece ve bu güzel fikri ortaya attığınız için de tebrik ediyorum.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

bunların hepsi dehşet nefis şeyler ya

bakmaya doyamadım inan denemelerin gerçekten deneme olmaktan çıkmış tecrübeye dönmüş bence harika

ellerine sağlık

bu arada burçincim barnerini yapan arkadaşla benimde bağlantıya geçmem mümkün mü ya da bana bu konuda yardımcı olabilir misin

sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Esra'cığım - Beğendiğne çok sevindim. Çok sağol güzel sözlerin için.
Benim banner'ı Bengi'ciğim çizdi. Sayfanda görünen mail adresine iletişim bilgilerini yolladım.
Sevgiler,

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Burçin yine harikalar yaratmışsın:) Pasta, kurabiyeler, çikolatalar...Ama en çok kurabiyeleri sevdim. Paketteki logo da dikkatimden kaçmadı;) Tebrik ederim! Öpüyorum:)

Nukhet dedi ki...

Burcinn
Ablan kiymetini bilsin ne kadar cok sey hazirlamissin onun icin. Ellerine saglik. COk neseli civiltili bir pasta olmus. Sadece o toplari hazirlamak bile ne kadar uzun surer ya. Desene bu sefer ikimizde gullu pastalara kaymisiz. Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Burçinciğim,
Üçü de çok özenli ve güzel gözüküyorlar, enerjin emeğin eksik olmasın hiç.
Pasta sevmediğim için onu geçiyorum da kurabiyelerini çok sevdim, ama en çok çikolatalarını. Öpüyorum,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sebla'cığım - Çok teşekkür ederim. Benden de öpücükler.

Nükhet'ciğim - Çok teşekkür ederim. Ablam kıymetimi bilir, ikinci annemdir o benim, iyi ki var. Senin güllerinin yanında lafı olmaz benimkilerin. Ben karanlıkta elde yuvarlayarak yapmaya çalıştım bir şeyler. Seninkiler çok profosyonel olmuş, harika.
Sevgiler,

Papatya'cığım - Beğendiğine çok sevindim.
Pasta sevilmez mi hiç. Ondan sen pasta yapmadın blogda hiçç hımmmmmmm.
Sevgiler,
Öpücükler,

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine sağlık paylaştığın için tsk

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Sevgili Burçin eminim ev sahipleri uzun süre bunları seyredip incelemekten yiyememişlerdir .Bunlar şahane gözüküyorlar , ellerine sağlık canım . İlkel şartlar altında bile bu kadar güzel şeyler üretmişsin gerçekten bravo doğrusu...

Adsız dedi ki...

Burçin'cim hepsi şahane görünüyor. Resimler bir harika. Ellerine sağlık canım. Sevgiler..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sevgili seyitali - Çok teşekkür ederim.

Sevgili hayatkazanbenkepçe - Güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim. Güzel yorumları ve beğenileri o anda bire bir almak insanı gerçekten çok mutlu ediyor.

Ebru'cuğum - Çok teşekkür ederim.
Resimleri beğendiğin için de ayrıca mutlu oldum.
Sevgiler,

Neslihan dedi ki...

Burçincim, merhaba, nihayet blog ziyaretlerine başladım:) Öncelikle ablanın evi hayırlı olsun, güle güle otursunlar, pasta ve kurabiyeler çok şık ve anlamlı olmuşlar, çikolatalar ise sadece ye beni diyorlar:) Ellerine sağlık
Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Hoşgeldin Neslihan'cığım. Tatil rehavetinden kurtulmak biraz zaman alıyor. Ziyaretlere başladığına göre normale döndü herşey, sevindim.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler,

etki alanı dedi ki...

Sayfadaki resimler adeta dergi kıvamında.Çok hoşuma gitti.
Başarılar diliyorum.
Tütü

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tütü'cüğüm - Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Sevgiler,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...