17 Ocak 2008

Olmayan Ispahan ve Fıstıklı Makaron Maceram


Fotoğraf Pierre Herme'nin sitesinden alınmıştır.

Bütün gün bu fotoğrafa baktım durdum. Etkinlik için aklımda olan birkaç alternatiften hangisini yapacağıma hala karar vermemiştim. Sanki daha önce bir çok başarılı makaron denemesine imza atmış gibi bir anda acemi cesareti ile bu görünümde dev bir makaron yapmaya karar verdim, hem de fıstıklı.

Evde toz olarak hiçbir mamul yoktu. İş çıkışı pasta malzemecilerine gitmem imkansızdı. Başladım civardaki unlu mamuller satan yerleri bir bir dolaşmaya. Hepsinin imalathanesi o saatte kapalıydı. Son ümitle girdiğim bir fırında bin bir rica ile imalathaneyi açtırmayı ve toz fıstık ve fındık almayı başarabildim. Çok mutluydum.

Daha önce defalarca okumuş olmama rağmen Sevgili ustanın Makaron Olayı yazısını gün içinde defalarca okudum. Yine de çıktısını alarak girdim mutfağıma.



Yumurta ve şekeri iyice çırptım. Daha öce hiç bu kadar katı olmamıştı, yani bu çok iyiydi.



Eleyip robotta çektiğim toz fıstık ve pudra şekerini ilave ettim.



Tamam gibi görünüyordu.



Sıkma tüpüme bir cm'lik uç takarak makaron hamurunu fotoğraftaki gibi içten dışa büyük daire olacak şekilde sıktım.

Buraya kadar her şey çok güzeldi. Daha sonra 1 saat kurumalarını bekledim. Heyecanla fırına attım. İçimden lütfen eteklensinler diye dua ediyordum ama yine olmadı, eteklendirmeyi başaramadım. Hiç de umduğum gibi bir görüntü olmadığı için fırından çıkmış halini buraya eklemiyorum. Bu akşam fındıklı bir deneme daha yapacağım. Tek dileğim işlerin bu sefer sonuna kadar yolunda gitmesi...

26 yorum:

Deniz dedi ki...

Burçin, makaron hamurunu sıkma tüpü ile bu kadar düzgün bir şekle getiren, eteklendirir de, her şeyi de yapar bence :) Biraz püf noktalı birşey gibi görünüyor. Akşam yapacağın denemede işlerin yolunda gideceğinden eminim. Ben halen hayretle bakıyorum nasıl bu kadar düzgün şekil vermiş olduğuna... Bence blogun süper anne Burçin'in denemeleri olabilirmiş :) Sevgiler, iyi çalışmalar :)

Nukhet dedi ki...

Burcincim

Uzulme hayatim ya basaracaksin. Ama ilk resmi gorunce nasil heyecanlandim anlatamam. Yalniz senin sikman da ayni Pier Herme`nin ki gibi olmus. Aklima gelen sebeplerden biri senin makaronun dev oldugu icin belki 1 saat kurumasi icin yeterli gelmemistir. Daha cok zamana ihtiyaci olabilir. Sonucta ben minicik minyatur makaronlari 1 saatte ancak kuruttum. Bakalim usta ne diyecek ama ? Yine de ugraslarin icin sana koca bir bravo

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Nefesimi tuttum son resimde Allahinandırsın :)) Ama harika bir proje Burçin'cim bu, hayran kaldım amaçlanan dev makarona, dualarım seninle olacak bu akşam bu iş!!

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

umarım bu gece herşey yolunda gider ve sen de bitmiş halinin fotoğrafına kadar bize gösterebilirsin :)

KadıncaBlog

ufukmutfakta dedi ki...

Burçin bence bu iş bu gün olacak. Keşke beğenmediğin resmi de ekleseydin. Sen beğenmedin ama belki biz beğenecektik. Ben tadını ve kıvamını da merak ettim. Tek sorun şekil ve eteklenmede mi? Eğer öyle ise Nükhet'in dediği gibi bekleme süresi veya pişirme süresi etkili olmuş olabilirmi?Bence Zinnur bizden daha iyi yorumlayabilir. Şimdi benide bir heyecan sardı. Hadi inşallah olacak. Kolay gelsin, sevgilerimle....

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Denizciğim - Bir türlü makaron eteklendiremeyen blogcuya ne dersin :)) Canım arkadaşım çok teşekkür ederim güvenin için. Bakalım bu akşam mutfaktan sevinçle mi hüzünle mi çıkacağım. Ben de merak ediyorum.

Nükhetciğim - Kuruma süresinin kısa gelmesi benim de aklıma gelen etkenlerden biri. Eteklenme onunla doğrudan alakalı mı onu da bilmiyorum ama mutlaka alakası vardır diye de düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim canım.

Burcucuğum - Ben de hayran kaldım bu dev makarona, rüyama bile girdi hatta. Yapmadan rahat yüzü yok bana anlasdım. Tabi başarabilirsem. Çok teşekkür ederim.

Esracığım - Ben de öyle umuyorum inan. Öyle çok istiyorum ki... Çok teşekkür ederim.

Ufukcuğum - Lezzeti yoğun fıstık tadında çok güzeldi. Kıvam tam Zinnur'un tarif ettiği gibi dış kısmı ince bir kabuk içi kekimsi oldu. Baya bir bakıp bakıp üzüldüm zaten bu lezzet bu görüntü ile boşa gitti diye. Akşamı iple çekiyorum ben de. Çok teşekkür ederim.

SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM HERKESE...

NiNo dedi ki...

aslinda hersey yolunda gibi ama :( nerede terslik oldu bilemiyor insan bazen olsun sen uzulme her zaman her sey yolunda gitmesede sonradan duzelebiliyor ijns birdahaki denemende ayni goruntuyu yakalarsin sevgiler

NiNo dedi ki...

demek o kadar olmus tanisali :) ne guzel dimi 1 sene olmak uzere blogumu acali zaman ne cabuk geciyor iyiki tansimisiz sevgiler canim

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

İyi ki Ninocuğum, iyi ki.
Sevgiler benden de...

Leziz Tarifler dedi ki...

Burçin'cimmm, üzülmeee.
Sen başarırsın. Makaron olayı pek kolay değil sanırım. Ben de denemedim hiç...Sevgiler...

zinnur dedi ki...

Burcin'cigim, resimlerden kivami gayet guzel tutmus gibi geldi bana. Son hali resimlemedigin ve neyin olmadigindan bahsetmedigin icin pek bir sey diyemiyorum. Ama anlattigina gore, dokusu tamam olmus.

Son makaron arastirmalarimin ortaya cikardigina gore, gercek ustalar, makaronu Italyan merengi ile yapiyorlar. Boylesi cok daha kararli (su salmayan, beklemeyle sonmeyen, icine farkli malzeme, aroma katildiginda zorluk cikarmayan) bir hamur oluyormus. P. Herme de, bu dev makaronu boyle yapmistir eminim. Su teknigi bir deneyip, basarsak, makaron olayi hepimiz icin su anda oldugu kadar esrarli ve surprizli bir konu olmaktan cikacak gibi geliyor bana.

Benim kanaatimce, buyuk makaron, kucuk makaronlar yapmaktan daha zor. Kucuklerde, birkac postada pisirebilme, farkli bekletme suresi, firin isisi, pisirme suresi vs ile deneme yapma firsati var. Sen isin zoruna kalkistin. Dilerim ki, bugunku denemende cok basarili olursun ve senin tecrubenden faydalanma firsati buluruz.

Sevgiler,

sarımutfak-hande dedi ki...

harika olmuş.değişik bir tarif.ellerine sağlık.
sevgilerimle....

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Feyhancığım - Çok teşekkür ederim.
sevgiler,


Zinnurcuğum - Çok teşekkür ederim ilgin için. Benim makaronlarda sorun yine eteklenmemesiydi. Tadı çok güzeldi, kıvam çok güzeldi ama eteklenip kabarmadı. Yani incecik bir görüntü oluştu. Fırından gözümü ayırmadığım için fark ettim baştan biraz kabarır gibi oldu sevindim hatta bu sefer olacak galiba diye ama sonra devamı gelmedi. Nerde hata yaptığımı bir bilsem. Bu akşam biraz daha fazla bekletmeyi deneyeceğim bakalım. Bu arada İtalyan Merengi ile ilgili araştırma da yapayım o zaman biraz.
Tekrar teşekkür ederim.

Sevgiler kucak dolusu...

Sevgili Sarımutfak - Yukarıdaki şahaseri benim yaptığımı düşünüp yorum bıraktın diye tahmin ediyorum okumadan. Yoksa ortada harikalık bir durum yok ne yazık ki. Teşekkür ederim.
Sevgiler,

cekirdeksizuzum dedi ki...

akşam için iyi şanslar.
eğer cevaplamak istersen seni sobeledim. sevgiler...

Ferah Gülşen dedi ki...

Burçin'ciğim yapa yapa tecrube edineceğine göre bugünkü bence olacak, olmalı istiyoruzzz :). Kolay gelsin. Hayırlı haberler inşallah.

zinnur dedi ki...

Burcin'cigim, madem arastiracaksin, su siteye de bir goz at. Ben yeni kesfettim, zaten sitenin kendi de yeni. Ingilizce ama, 3 ya da 4 iletilik bir dizide makaronlar ile ilgili bir cok puf noktasi vermis.

Bir de Ispahan tarifi bulmustum Internet'te, Ingilizce ve uzuun bir yazi. Icinde cok guzel bircok tarif var, iclerinden Ispahani bulmak gerek. Belki isine yarar.

Kolay gelsin.

İLKAY dedi ki...

Burçincim selamlar...
Ben de bir kez denedim..lezzeti muhteşemdi...kabardı fakat eteklenmedi maalesef...ve sorunun bana göre ana kaynağı pişirme süresi-fırın ısısı.
Ben de tüm kademelere uymamam rağmen ki Selin Çağlayan , Zinnur'un tariflerinden ve bir çok kitaptan, püf noktalarından faydalandım ve karar verdim ki sorun ısı-süre canım...
Sen de bu akşam önce küçük denersin sonra büyültürsün....umarım sonuç çok iyi olur canım....
sevgiler,
ilkay

Eya dedi ki...

Burçinciğim...

Sen başarırsın.Hiç merak etme.Ben bu resimlere bile bayıldım.Şıu makron denen şeyi birgün bende deneyeceğim.Sana bu akşam kolaylıklar diliyorum.

Sevgiler

zehra

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canikom,
Bence bu sefer senden kaçmaz, kaçamaz:)
Ben de hafta sonu yaptım birşeyler ana sonuç facia:) Dediğin gibi lezzet muhteşem, görüntü korkunç..
Senden dört gözle bekliyoruz canım,
Sevgiler.....

Unknown dedi ki...

Burçincim ilk resimi görünce bende Nükhet gibi çok heyecanlandım. Ama senin bu işinde üstesinden geleceğine eminim. Azmin elinden hiçbirşey kurtulmaz.
Sevgilerimle..

Feyza Fidan dedi ki...

Burçinim yaaa,
Valla çok üzüldüm benn..Halbuki son resimde herşet tamam gibi duruyodu yahu :))
Neyse canın sağolsun, bekliyorum hayırlı haberlerini canımcım :))
Öpüldün...

İLKAY dedi ki...

Burçincim canım,
Bir de BEYAZ MUTFAK kitabında iki tepsiyi üst üste koyun diyordu....ve sıcak olan fırına sürün diyordu....
dün özellikle bir de o kitaba bakayım dedim ki beyaz fırının makaronları çok güzel oluyor....
Dünkü deneme sonucunu heyecanla bekliyorum....
SEvgiler,
ilkay

Bocuruk dedi ki...

Azmine hayran kaldım Burçin'ciğim, başaracağına da emindim zaten:) Yeni yazında başardığın çok açık görünüyor.
Sevgilerimle...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Özlem - Çok teşekkür ederim. Yanıtlar en kısa sürede geliyor...

Ferahcığım - Çok teşekkür ederim. Düşünce gücüyle birlikte başardık :)

Zinnurcuğum - Hemen göz attım. Özellikle makaronlarla ilgili yazıya bayıldım. Çok da faydası oldu. Sürekli açıp okuyorum arada bir. Çok teşekkür ederim.

İlkaycığım - Çok teşekkür ederim.
Fırın ısısını mümkün olduğunca düşük tutmaya çalıştım. Eteklenmede etkisi oldu mu bilemiyorum ama bundan sonra sık sık deneme yapacağım için daha doğru bilgiler verebilirim diye düşünüyorum.

Zehracığım - Çok teşekkür ederim güvenin için.

Didemciğim - Sana da güvenin için çok teşekkür ediyorum...

Seldacığım - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Feyzacığım - O ana kadar herşey güzeldi ama sonra işler yolunda gitmedi ne yazık ki. Ama yılmak yok fıstıklıyı tekrar deneyeceğim.
Çok teşekkür ederim.

İlkaycığım - Nasıl olduğunu anlayamadım ama kitap bende var ordan bakarım olmazsa. Çok teşekkür ederim ilgin için.

Elvancığım - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

HERKESE KUCAK DOLUSU SEVGİLER...

Adsız dedi ki...

merhabalar..ilk okuduklarımdansınız ve sık kullanıma eklediklerimdensiniz..birkac siteyi sonuna kadar okudum..mutfak konusundaki merakımı bende toparlamaya calışıyorum..bunu denedim cok güzel olmuştu..ellerinize saglık.artık bende burda birseyler karalamaya basladım..umarım paylasan oluruz bilgilerimizi..iyi günler dileklerimle

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Yemekkahvekokusu - İlginiz için teşekkür ederim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileği ile.
Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...