6 Nisan 2009

Çilekli Tart

Strawberry Tart Y

Çilek, domates ve salatalık... Çocukluğumda kış mevsiminin artık bittiğini, baharın geldiğini müjdeleyen lezzetlerdi.

Her bahar mevsiminin başlangıcında annemin pazardan aldığı ilk domates ve salatalığın eşsiz kokusu ile yaptığımız kahvaltı bizim için ne kadar önemliydi şimdi düşünüyorum da.

Çilekler, şimdiki yoğurt kaselerine benzeyen beyaz kaselerin çok küçüklerine dizilerek satılır ve çok az olurdu, çok da pahalı tabii. Meyvelerin hepsi şimdi ki gibi çok olmazdı, hep az ama kıymetli ve lezzetli.

Artık bütün sebze ve meyveleri her mevsim bulabilmemiz mümkün. O eski heyecan ve yerli yerinde olmaktan eser yok ne yazık ki. Yine de çilekli tarifler denemek için ısrarla bu mevsimi bekledim sanırım. Usulüne uygun olsun diye.

Gerekli Malzemeler: (23 santimlik tart kalıbı için)

Tart Hamuru

• 125 gram tereyağı (soğuk)
• ½ cup pudra şekeri
• 1 ½ cup un
• ¼ tatlı kaşığı tuz
• 1 yumurta sarısı

*Cup ölçüleriniz yoksa 200 mililitrelik su bardağı kullanabilirsiniz.

Vanilyalı Pastacı Kreması

• 3 su bardağı süt
• 2 yumurta sarısı
• ½ su bardağı un
• ½ su bardağı mısır nişastası
• ½ su bardağı toz şeker
• 1 paket vanilin
• 1 yemek kaşığı tereyağı

Ayrıca ;

• 500 gram çilek (sapları ayıklanıp dörde bölünmüş)
• 1 paket tart jöle
• 1 su bardağı su
• süslemek için file fıstık, badem ya da fındık


Tart Hamuru

1. Tart tabanını hazırlamak için pudra şekeri, un ve tuzun tamamını, tereyağından ise küçük parçalar aralıklarla eklenmek şartı ile mutfak robotu çalıştırılır.
2. Karışım ekmek kırıntısı görüntüsüne ulaştığında (yaklaşık 2-3 dakika sonra) yumurta sarısı eklenerek iyice bütünleşene kadar robot tekrar çalıştırılır.
3. Hamur, tabanına yağlı kağıt serilerek kenarları tereyağı ile yağlanmış 23 santimlik tart kalıbına alınarak kenar yüksekliği 2,5 – 3 santim olacak şekilde eşit olarak elle yayılır.
4. Taban kısmına 8-10 yerden olacak şekilde çatal batırılır.
5. Buzdolabında 30 dakika bekletilir.
6. Bekleme süresinin son 15 dakikasında fırın ön ısıtma için 180 ºC’ye ayarlanır.
7. Tart hamuru fırına verilerek 25- 30 dakika altın sarısı renk alana kadar pişirilir.

Tart hamuru tarifini Dorie Greenspan’in Baking from my home to yours adlı kitabından uyguladım. Kitapta hamur 30 dakika buzdolabında bekletildiği için pişerken kabarmaması için üzerine ağırlık konmasına gerek olmadığı yazıyordu. Ben de yazdığı gibi pişirmek istedim fakat çok az da olsa kabarma durumu gözlemleyince pişme süresinin ortasında kalıbı fırından çıkararak elimle bastırıp tekrar şekil verdim ve bu kez en alt raftan orta rafa alarak pişme süresini tamamladım.

Tart hamuru ince ve çok kırılgan bir yapıya sahip olduğu için kalıptan iyice soğuduktan sonra ve çok dikkatli bir şekilde çıkarmak gerekiyor. Taban için kestiğiniz yağlı kağıt ölçüsünü belki bir miktar fazla tutarak yanlarda tutma payı bırakabilirsiniz.

Vanilyalı Pastacı Kreması

1. Yumurta sarıları ve şeker tel çırpıcı ile şeker eriyene kadar 2-3 dakika çırpılır.
2. Elenmiş un ve nişasta karışımı azar azar eklenerek çırpmaya devam edilir. Bu aşamada karışım çok katı olursa inceltmek için bir miktar süt ilave edilebilir.
3. Son olarak sütün tamamı eklenerek orta ateşte sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
4. Kaynamaya başlayınca hemen ocak kapatılır. Tereyağı ve vanilya ilave edilerek mikser ile önce 2 dakika aralıksız daha sonra kabuk tutmaması için kısa süreli aralıklarla çırpılarak oda ısısına getirilir.

Tart tabanı servis yapılacak tabağa alınır. Krema üzerine dökülür. Yıkanıp dörde bölünmüş çilekler ve fıstıklar krema üzerine yerleştirilir. Tart jöle 1 su bardağı su ile sürekli karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Çileklerin üzerine dökmeden fırça ile sürülerek parlaklık vermesi sağlanır.

Strawberry Tart


Not: Pazartesi sabahı güne, sayfada yaşanan teknik bir sorun nedeniyle yüreğim ağzıma gelerek başladım. Neyse ki sorun çözüldü fakat sağ sütundaki linklerin tamamını zorunlu olarak kaldırdım. En kısa sürede sırasıyla yeniden ekleyeceğim. Anlayışınız ve sabrınız için teşekkür ederim.


İlgili diğer yazılar:

12 yorum:

sevil dedi ki...

burçincim canım tarifi heyecanla bekliyorum gecen kızım yesin diye çilek aldım ama o babannesi ile gezmeye gidince bende difrize attım tarifini yazda balım bende deneyeyim :))

PASTA TASARIM By Nesrin Tong dedi ki...

BURÇİNCİM GEÇMİŞ OLSUN CANIM... NEYSE SORUN GİDERİLMİŞ YA ÜZÜLME.... ÇİLEK MEVSİMİNİ DE AÇMIŞSIN YA NE DİYEYİM İÇİM BAŞKA BİR HOŞ OLDU.... YAZ NE GÜZEL DEĞİL Mİ.... ÖPÜYORUM SENİ CANIM... ELLERİNE SAĞLIK... SEVGİLER.....

ipek dedi ki...

Ama rejime başladığım sabah bu yapılır mıydı, bu nasıl birşey burçin ağzımın sularını siliyorum hala

ÇALIŞAN ANNE OLMAK dedi ki...

Burçin geçmiş olsun. Tahmin edebiliyorum nasıl panik olduğunu.
Çileğe ben de bu aralar takmış durumdayım. Dün akşam yine çilekli pasta yaptım kuzulara. Bugün afiyetle yiyecekler. Evde bu kadar sık pasta pişmesine deli gibi seviniyorlar :) Ancak çileklerin ne tadı ne kokusu var. Hatta dün pastaya doğrarken bildiğimiz girit kabaklarının (hani kıymalı yemeğe parmak gibi doğrarız ya) çekirdekli ortasını hafif alır gibi çileklerin ortasını almak zorunda kaldım. İçleri resmen boş.
Aslında Ereğli minik kokulu dağ çileği bulmak lazım :))
Ellerine sağlık....

SSE dedi ki...

Çilek ve Tart delisi olarak direkt adresi alsam, gelsem yesem ve bayılsam nasıl olur:))) Ellerine sağlık, hemen denemek için mutfağa koşuyorum:)

Pelin dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
Sevgiler

sedaca dedi ki...

oofff çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık
ama bence biraz daha zaman geçsin, köylerden pazarlara hormonsuz çilekler gelsin öyle yapmak lazım, misss gibi koksun :)

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

nasıl lezzetli görünüyor bu böyle şu anda işteyim ve açlıktan ölmek üzereyim varın halimi düşünün şimdi önümde olsa kocaman bir dilim yerdim bayıla bayıla
ellerine sağlık burçin abla.

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Burcin. Görüntü cezbedici.
Eski tatlar yok dedigin gibi. Ev de bile cok olan herhangi bir yiyecegi hic canimiz cekmiyor. Bu insanin nankörlünden herhalde.
Sevgiler...

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Burçin'cim gerçekten ye beni diye bakıyor bu tart.Ellerine sağlık,süper görünüyor.

pelin dedi ki...

burçincim yazının ilk cümlesi beni birden geçmişe götürdü. gerçekten de öyleydi değil mi? çok duygulandım içim bir tuhaf oldu.
senin tariflerin beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı bunu da mutlaka deneyeceğim. ellerine sağlık.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Burçincim mevsimin ilk taze, kokulu çileklerini ben de geçen hafta tattım. Aslında bir kısmını ayırsam tariflerde kullansam hiç fena olmazdı da, eşimle beraber hepsini yiyivermişiz:))..
Ama senin bu güzel tart tarifini uygulamak için özellikle gidip çilek almak lazım. Görüntü süper, eminim tadı da öyledir:).
Ellerine sağlık canım.
Sevgileeer...
aslı

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...