5 Kasım 2007

Muzlu Pasta

muzlupasta

Üzerinde frambuazlar olduğuna bakmayın siz. Bu pasta sadece ve sadece muzlu. Renk olması için fotoğraf çekmeden önce yerleştirdim frambuazları.

Bu hafta sonu pasta yapmayacaktım aslında ama büyük oğlum Berke, anne geçen hafta hep başkalarına yaptın, bugün de bizim için yap lütfen deyince işler değişti. Tosuncuklarımla birlikte Cumartesi gecesi hazırladık pasta kekini.

Pazar günü aslında fotoğrafçılık kursumuzun, dört haftalık temel fotoğraf eğitiminin ardından düzenledği dış çekim vardı Fener'de. Cumartesi günü çalışınca, çocuklar Pazar gününü de ayrı geçireceğimizi duyup üzülünce ve biz onlara kıyamayınca, çok istememize rağmen çekime gidemedik. Belki hakkımızı saklı tutup bizi bir dahaki gruba dahil ederler, kimbilir? Bu vesile ile unutmadan buradan çok değerli hocamız Doç. Dr. Sn. Özer KANBUROĞLU'na bize öğrettikleri ve kısacık bir zaman diliminde de olsa fotoğrafa bakış açımızı değiştirdiği için, müşteri memnuniyetine verdikleri önemden dolayı Yalçınlar Fotoğrafçılığa ve Yalçınlar Etiler Eğitim Merkezinden Sn. Emel CENGİZ hanıma çok çok teşekkür ediyorum.

Gelelim tarifimize. Pasta keki için yine Emel Başdoğan'ın kitabında görüp özellikle içinde yağ olmadığı için uygulamak istediğim "Yeni Bir Yıl" pastasının tarifini yarım ölçü olarak uyguladım. Pastane pastalarınınki gibi yumuşacık süngerimsi bir kek oldu.


Gerekli Malzemeler : (18 – 20 cm’lik çember kalıp için)

Pasta Keki

• 4 yumurta (oda sıcaklığında)
• 1 su bardağı (170 gr) toz şeker
• 1 su bardağı (110 gr) un • ½ su bardağı (50 gr) nişasta
• 1 paket vanilya
• 1/2 çay kaşığı limon suyu
• 1/2 çay bardağı sıcak su

1. Fırın ısısını 170 dereceye ayarlıyoruz.
2. Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını derin bir kapta mikser ile çırpıyoruz.
3. Hafif köpüklenmeye başladığı zaman limon suyunu ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını ekliyoruz. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kadar katılaşana dek iyice çırpıyoruz.
4. Yumurta sarılarını kalan şeker ile birlikte mayonez rengi ve kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz. Çırpma işlemine devam ederken 1/2 çay bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz. (4-5 dakika sürüyor)
5. Önce yumurta sarılarını daha sonra ayrı bir yerde elediğimiz un, nişasta ve vanilyalı kuru karışımı tahta kaşık yardımı ile yumurta aklarının olduğu karışıma çırpmadan ve fazla karıştırmamaya özen göstererek ekliyoruz.
6. Tabanına yağlı kağıt serip çevresini sadece unladığımız çember kalıbımıza dökerek yaklaşık 40 -45 dk. pişiriyoruz.


Ara kat için

2 su bardağı süt
1/4 su bardağı un
1/4 su bardağı nişasta
1/2 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 paket vanilya

1 büyük muz (ince dilimlenmiş)

1. Öncelikle yumurta ve şekeri çırparak un ve nişastayı ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
2. Sütümüzü yavaş yavaş ekleyip pürüzsüz bir kıvam alan karışımı ocağa yerleştirip kaynayana dek karıştırıyoruz.
3. Ocağın altını kapadıktan sonra içine vanilyayı ilave ederek hızlıca çırpıyoruz. Ben bu işlemi çırpma teli ile yapıyorum çünkü pütürlü olmayan düzgün bir karışım oluyor. Aynı işlem mikser ile de uygulanabilir.
4. Kremamızı arada sırada karıştırıp üzerinin kabuk bağlamasını önleyerek oda sıcaklığında soğutuyoruz.

Kaplama için

100 ml sıvı krema
1/2 su bardağı pudra şekeri

1. Krema ve pudra şekerini mikser ile 7-8 dakika çırpıyoruz.

2. Yaklaşık yarım saat buzdolabında tutarak pastaya sürülebilir şekilde koyu bir kıvam almasını sağlıyoruz.

Ayrıca çikolatalı kaplama için
250 gr Fildişi Kuvertür Çikolata
1 çay bardağı toz antep fıstığı

Pastanın kaplama kısmı için Cafe Fernando'da gördüğümde çok hoşuma giden beyaz çikolata parçaları elde etme yöntemini uyguladım. Benimkiler düşündüğümden daha kalın oldular ama farklı ve renkli bir görüntü oluşturduğu kesin. Bu teknik çok hoşuma gitti.

muzlupasta1

18 cm'lik kalıpla piştiği için pasta keki rahatlıkla 3 kata ayrılabilir ölçüde oldu. Aynı ölçü istendiği takdirde 20 ya da 22 cm'lik bir kalıpla pişirilip iki kat olarak da uygulanabilir. Katlara ayırdığım pasta keklerini pasta altlığının üzerine koyarak etrafına yağlı kağıt parçaları sıkıştırdım ki pasta bittiğinde krema ya da çikolatalar kirli bir görüntü oluşturmasın. Üç katı da vanilyalı süt ile ıslattım. Ara kat kremasını sürüp dilimlenmiş muzları yerleştirdim. Kaplama kremasını sürüp yarım saat buzdolabında beklettim. O sırada benmari usulü erittiğim fildişi kuvertür çikolatayı yağlı kağıt üzerine ince bir tabaka halinde sürerek toz antep fıstığı serpiştirdim. Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra bıçakla gelişi güzel keserek fıstıklı çikolata parçaları elde ettim. Buzdolabından çıkardığım pastanın üzerini bu çikolata parçaları ile kapladım. Üst kısmın süslemesi için canlılık katması amacıyla frambuaz ve file antep fıstığı kullandım. İç kesitin görüntüsünü almak yine sonradan, hava karardığında aklıma geldi. Bir dahaki sefere unutmadan alacağım.


İlgili diğer yazılar:

41 yorum:

Hatice dedi ki...

merhaba Burçin, pasta nefis görünüyor, renk uyumu da harika olmuş, ellerine sağlık...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

burcın cım sana yetısemıyorum arık ben:( tebrıkler..

sevgıler
fıdan

Nalan Kaplan dedi ki...

Burçin'ciğim harika şeyler yapmışsın yine ,bu kadar şeye yetişebilmek hiç kolay değil tebrik ediyorum seni!Ellerine sağlık pasta süper olmuş:)

sevgiler...

Adsız dedi ki...

sen artik kesin pastaci oldun baska diyecek birsey bulamiyorum tek dilegim kisa zamanda bu pastalarini yemek istiyorummm:)

lezzetlilerim dedi ki...

Ellerine sağlık buda çok şık olmuş canım ama içinide göster ne oluuuur.
sevgiler

gülriz dedi ki...

Burçinciğim şahane görünüyor pastan yine. Ben bu pandispanyayı en kısa zamanda deneyeceğim canım. Fotoğraflar konusundaki eleştirilerin de usta olmanın en büyük belirtisi herhalde... İnsan ancak usta olunca böyle bir fotoğrafa bahane bulabilir diye düşünüyorum. Ellerine sağlık canım, kocaman sevgiler

Not: cumartesi günü gözlerim seni aradı

NiNo dedi ki...

seker ellerine saglik bu pasta muhtesem iste hic sevmiyorum seker hamurunu cunku ama goruntu guzel oluyor tabii ama bu pasta tam benlik hem tad hem goruntu :) ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglık nefis görünüyor.

Adsız dedi ki...

Burçin'ciğim, ellerine sağlık. Maşallah valla sana. o kadar çok çeşit yapıyorsunki sırf o yüzden her gün uğrama ihtiyacı hissediyorum. Burçin bugün yine neler döktürdü diye. ellerin dert görmesin.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Merhaba Hatice - Çok teşekkür ederim, beğendiğine sevindim.

Fidan'cığım - E ben de sana yetişemiyorum. Ne olacak bizim halimiz :)) Çok teşekkür ederim.

Nalan'cığım - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Dilem'ciğim - En kısa zamanda diyorum bende. Çok teşekkür ederim canım arkadaşım.

Azize'ciğim - Bir dahaki sefere söz... Çok teşekkür ederim.

Gülriz'ciğim - Yine çok mutlu oldum yorumunla. Çok teşekkür ederim. Keşke gelebilseydim :(

Nino'cuğum - Beğendiğine sevindim. Çok teşekkür ederim.

Sevgili Mutfak Atölyesi - Çok teşekkür ederim.

Yasemin'ciğim - Ben de çok mutlu oluyorum ziyaretini ve yorumunu görünce. Hep beklerim. Teşekkür ederim...

SEVGİLER HERKESE...

Hesna dedi ki...

Merhaba
Çok şık görünümlü bir pasta olmuş eline sağlık.

Selamlar
Hesna

Leziz Tarifler dedi ki...

Burçin'cim merhaba, bağlantı sorunumdan dolayı uzun zamandir nette değildim. Yeni yeni girmeye başladım. Neler neler kaçırmışım. Hepsine tek tek yorum yazmak isterdim ama vaktim pek müsait değil. Hepsi birbirinden zevkli ve güzel. Harika şeyler yapmışsın. Ellerine sağlık, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Burçin merhaba, pasta tek kelimeyle muhteşem olmuş, bence resimleride harika. Özellikle şeker hamuru olmaması beni çok mutlu etti. Şeker hamuru olan pastaları sevmiyorum ama bu pasta harika olmuş ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Burçincim bu seferde güzel bir kremalı pasta yapmışsın ellerine sağlık...Pandispanya tarfini not ettim ama yarım ölçü demişsin bir müsait olduğunda tam olçüsünüde almak isterim..Sevgiler..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Merhaba Hesna - Çok teşekkür ederim.

Hoşgeldn Feyhan'cığım - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Merhaba İven - Beğendiğine sevindim. Teşekkür ederim.

Zerrin'ciğim - Tam ölçüde yumurta 9 adet. Diğer malzemelerin hepsini ikiyle çarpabilirsin. Teşekkür ederim.

SEVGİLER HERKESE...

Tijen dedi ki...

Eminim çok leziz olmuştur. Muzlu pastayı çocukluğumdan beri çok severim de en son ne zaman yedim acaba?

Saliha dedi ki...

ellerıne saglık burcıncım:))) pasta kursu hocamdan dınlıyormus edasıyla okudum yazını....emel hanımın bu tarıfını bende severek kullanırım..katı bır dokusu yok pofur pofur harıka bır dokusu var....sevgılerımle....

Adsız dedi ki...

Pasta nefis görünüyor! Pasta altlığı konusunda ise seninle hemfikirim. Ben de fotoğrafları beğenmeyip yazıları çöpe atanlardan biri olarak (senin aksine ben kıyıyorum) derdini çok iyi anlıyorum. Keşke sonsuz vakit olsa değil mi?

ayseyaman dedi ki...

Burcincim canım sen yazmasan ben hiç bir sorun göremiyeceğim fotoğraflarında, eh yazdın ama ben hala göremiyorum. :)))
Ama bak derdinden anlayanlar da var.
Benim şu Canoncuk yerlere düştü kalktı, bir iki kere arıza yaptı şimdi yine canavar gibi çalışıyor, içine de kaçmış bişeyler ama ne salammıs bozulmadı gitti..Yılbası gelmeden icabına bakim diyorum, bi tane profesyonel makinada benim alasım var, he he he! ne fenayım dimi? :)
Canim güzel ellerine saglık, pastan muşlu muşlu, bembeyaz çikolu nefis görünüyor, kırmışılarda pek yakışmışş....
ooooh be ne zamandır yorum yazamıyordum, rahatladım...
öpüyorum seni
sevgilerle

ayseyaman dedi ki...

"sağlammış" yazacağıma "salammış" yazmışım... muhe he he!! :)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Merhaba,pastanız çok harika görünüyor.Pasta konusunda biraz acemiyim ve pazar günü oğlumun doğumgünü için yapmak istediğim pastayı kırmızı meyvelerle süslemek istiyorum
Taze meyve mi kullanıyorsunuz,konserve mi?Dün bir pastahaneye sordum.Konserve kullanın dediler.Doğrusu meyvelerin konserve şeklinde satıldığını da bilmiyordum.Cevabı siteme yazarsanız memnun olurum.Şimdiden teşekkürler.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Tijen'ciğim - Çok teşekkür ederim.

Saliha'cığım - Gerçekten öyle hafif bir kek oluyor. Teşekkür ederim.

Cenk, Çok teşekkür ederim. Evet keşke vakit sonsuz, fotoğraflar da kusursuz olsa :)

Yaman Ayşe'm - Sen yokmusun sen :)) Yorumunu görünce ben de rahatladım olmuyor öyle ama arayı fazla açıyorsun aaa :)) Öpüyorum canım.

Merhaba Sweet Kitchen - Çok teşekkür ederim. Umarım mesajım faydalı olmuştur.

SEVGİLER HERKESE...

XELAX dedi ki...

Merhaba
Sitenize ilk girişim muzlu bir pasta aradım ve siz çıktınız karşıma pastayı yapmaya başaldım şu anda kekin soğumasını bekliyorum fakat kekin ununu mikserler en düşük seviyede çırpmak zorunda kaldım çünkü un topaklandı ama yinede sonuç iyi gibi pasta bitince tekrar sonuçu bildiririm.

XELAX dedi ki...

Merhaba
Sitenize ilk girişim muzlu bir pasta aradım ve siz çıktınız karşıma pastayı yapmaya başaldım şu anda kekin soğumasını bekliyorum fakat kekin ununu mikserler en düşük seviyede çırpmak zorunda kaldım çünkü un topaklandı ama yinede sonuç iyi gibi pasta bitince tekrar sonuçu bildiririm.

Adsız dedi ki...

merhaba burçin hanım kardeşimin dogum günü pastasını sizin sitenizden yararlanrak yaptım ben pasta kekimin içine nişasta koymuyordum sizin sayenizde pasta kekm ve pastam harika oldu emeginize yüreginize saglık tesekkurler

zeyna dedi ki...

selamlar.muzlu pastayı yaptım harika oldu ama taban oldukça yüksek olduğu için kesmem zor oldu biçakla zor oluyor bu konuda öneriniz nedir?

Adsız dedi ki...

tarifler harika pasta çok güzel oldu .yalnız tban oldukça yüksek olduğundan kesme işlemi bıçakla zor oluyor öneriniz ne olabilir

Adsız dedi ki...

pastayı yaptım ve harika oldu burçin hanım.şu zamana kadar yaptığım bütün pastabanlar yumurta kokardı ama bu süperrrr oldu ve herkes de çok beğendi..çok teşekkürr ederim,emeğinize sağlık..

Adsız dedi ki...

pastayı yaptım ve harika oldu burçin hanım.şu zamana kadar yaptığım bütün pastabanlar yumurta kokardı ama bu süperrrr oldu ve herkes de çok beğendi..çok teşekkürr ederim,emeğinize sağlık..

Adsız dedi ki...

Merhaba burçin hanım pastanız çok güzel görünüyor ve denemeyi istiyorum.kullandığınız sıvı kremanın markasını yazarmısınız ve kuvertür çikolatayı carrefourda bulabilirmiyim sizce. şimdiden teşekkürler.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Merhaba - Sıvı krema olarak SEK, Tikveşli ve Pınar kullanıyorum. Kuvertür çikolata Carrefour'da yok ne yazık ki. Anadolu yakasındaysanız Metro'dan ya da pasta malzemecilerinden temin edebilirsiniz.
Umarım düşündüğünüz sonucu elde edebilirsiniz.
Teşekkür ederim.

ayçekaya dedi ki...

merhabalar pastanızın şekli cok güzelll ama ara katlarında ne oldugunu yazarmısınız rica etsem sadece krema ve muzmu olucak detaylı yazarsanız cok memnun olurumm şimdiden

ayçekaya dedi ki...

sanırım pastanızdada hiç yağ kullanmamışsınız

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Evet pasta kekinde yağ yoktur. Tarifi yazdığı gibi tereddütsüz uygulayabilirsiniz.
Teşekkürler,

gozde dedi ki...

merhaba burçin hnm keki nasıl kesiyorsunuz soğuması için beklemek gerekiyormu?dağılmıyormu kek keserken?

HiLaL dedi ki...

pastayi denedim gercekten sonuc mukemmeldi tadina bakan herkes cok begendien kisa zamanda cilekli pastayida denemeyi dusunuyorum tarif icin tessekkurler

Adsız dedi ki...

pasta tarifiniz mukemmel.denedim ve harikaydi.pandispanyasi cok guzeldi ozellikle tesekkur ediyorum. paylastiginiz icin tesekkur ediyorum.birde rulo pasta tarifi ozellikle pandispanyasi ayni guzel orjinal bir tarif paylasirsaniz sevinirim.simdiden tesekkurler tariflerinize guveniyorum...

Tülin dedi ki...

Merhaba Burcin hanim, ben de bu pastayi denedim harika oldu. Tek kusurum pastayi ikiye bölerken esit ortalayamadim :-D, olsun birdahaki sefere artik.
Tarif icin tesekkürler.

Adsız dedi ki...

merhabalar pasta tarifleriniz gerçekten güzel ama birazcık daha anlaşılır şekilde yazarsanız sevinirim ama bir gerçek var ki pastalarınız gerçekten çok başarılı :)

Adsız dedi ki...

burçin hn merhaba kek ve krema için kullanılan nişasta buğdaymı mısırmı acaba sevgiler...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mısır Nişastasıdır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...