17 Nisan 2008

Fotoğraf ve birkaç ipucu



Fotoğraf kalitesinin ve görselliğin bir web sayfası için çok önemli olduğu görüşünü sonuna kadar savunanlardanım. Bir yıl önce başlayan blog maceramın ilk günlerinde mevcut compact (yerine yazabileceğim Türkçe bir kelime bulamadım) makinemle istediğim görüntüleri elde edemiyor ve alan derinliği (net – netsiz fotoğraf çekme) konusuna çok fazla kafa yoruyordum. Makinemi değiştirip profesyonel bir makine edinince işler oldukça kolaylaştı. Fotoğraf kalitesinde makinenin önemi çok büyük, bu bana göre tartışılamaz bir gerçek.

Fotoğraflarıma yapılan yorumlar, gönderilen mesajlar ve sorulan sorular ışığında bugüne kadar okuduğum kitaplar, katıldığım birkaç günlük kurs ve kendi deneme yanılmalarımla edindiğim naçizane amatörce tecrübelerimden bazılarını bilmeyen ve uygulamak isteyenlere tarif aralarında kısa yazılarla aktarmak istedim. Ben hepsini çok iyi biliyorum ve uyguluyorum diye bir görüşü elbette savunmuyorum, sadece yazmak istedim. Umarım işinize yarar.

Burada yazacaklarımın hem profesyonel hem de kullanımı daha yaygın olan compact makineler için uygulanabilir olmasına özellikle önem göstermeye çalıştım.

1. Öncelikle fotoğrafa resim demiyoruz.

2. Fotoğrafları mümkün olduğunca gün ışığında fakat direkt güneş ışığının objeye değmemesine özen göstererek çekiyoruz. Güneş ışığı renklerin canlılığını kaybetmesine neden oluyor.

2. Mümkün olduğunca flaş kullanmıyoruz. Flaş objenin etrafında keskin bir ışık oluşturarak doğallığın kaybolmasına neden oluyor.

3. Fotoğraf çekmeden önce makinenin ayarlarının ortama uygunluğunu kontrol ediyoruz.

• Makinenin beyaz ayarı seçeneğini WB (white balance) harflerinin simgelediği mönüden ortama göre ayarlıyoruz. Gün ışığı, ampul, florosan, gece vb. gibi

• Ortamın ışık durumuna göre ISO ayarını belirliyoruz. ISO değeri 100’den başlayıp 3200’e kadar ulaşan bir değer aralığında olabilir. Normal ışıkta 100 - 200 gibi bir seçim yeterli gelecektir. ISO değerini ne kadar arttırırsak görüntü kalitesinin kötü yönde o kadar etkileneceğini ve fotoğrafımızda istemediğimiz noktacıklar oluşacağını unutmuyoruz.

4. Görüntünün jilet gibi keskin, net olduğu fotoğraflar elde etmek için elimizi hareket ettirmemeye, titretmemeye özen gösteriyoruz. Mümkünse üç ayak (tripod) kullanıyoruz.

Yazıyı uzun tutarak sıkıcı olmasını istemedim. O yüzden şimdilik bu kadar. Bir dahaki yazıda başka ipuçları ile görüşmek üzere...

Not: Yukarıdaki fotoğraf benim en sevdiğim fotoğraflarım arasında yer alan Ahududulu/Frambuazlı Muffin tarifine ait fotoğraftır.

22 yorum:

İLKAY dedi ki...

Burçin'ciğim ne zamandır bekliyordum bu yazını..çok teşekkür ederim canım...Devamını da bekliyorum...
Sevgilerimle,
ilkay

Begüm dedi ki...

Ipuclarin cok iyi olmus burcin'cim. Bu "FOTORAF" benimde favorilerimin arasindaydi :) ama senin hangi fotorafin harika degilki. Dogrusu 1. ipucunu okurken bir nefesimi tuttum :) kesinlikle benimde fotorafa resim dedigim olmustur! Bundan sonra o hatayi asla yapmicam ;)

munevver dedi ki...

Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler Burçin. "Fotoğraf" konusunda çok yetersizim.İyi bir fotoğraf makinası alırsam bilgilerin çok işime yarayacak. (Ben de resim diye yazmışım yorumda, halbuki dikkat ederdim hep.)

Sevgiyle, Nane Limon

Adsız dedi ki...

burçin hanım;
ne güzel bir konuyu ele almışsınız.fotoğraf çekmeyi ben de çok seviyorum.edindiğim bilgilere göre de en zor çekiminde yemek fotoğraflarken olduğunu öğrendim.babamın yurtdışından getirdiği profesyonel makineyle çok güzel çekimler yapıyoruz ama taşıması ve oldukça yer kapladığı için artık kullanmıyoruz.dijital makinelerle idare ediyoruz.sizin bu konuda ne kadar çaba gösterdiğiniz çekmiş olduğunuz 'fotoğraf'lardan zaten belli.resim dememek gerekiyor.çünkü resim aslında siz de bilirsiniz başlıbaşına bir sanat dalıdır.aslında bu konuyla ilgili yazılacak çok şey var.şunu söylemek istiyorum.birçok blogu takip etmeye çalışıyorum ama sizin gibi fotoğraflayanını ve sitesine bu kadar özen gösterenini çok az rastladım.birkez daha sizi can-ı gönülden kutluyorum.bunu hep söylemek istemiştim.konuya uygun oldu sayenizde:))
emeğinize sağlık ve hep böyle güzelliklerle bizimle olmaya devam edin...
sağlık ve neşe ile kalmanız dileğiyle...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canikom, Burçin'immm,

İlk maddeye sonuna kadar destek veriyorum:)) Fotoğraf sanatçısı bir kişiliğin ablası olarak:)))

Sımsıcak sevgiler, kocaman öpücükler.....

Eya dedi ki...

Ah arkadaşıııııım...harikasın, verdiğin bilgiler çok açıklayıcı ve uygulanabilir.Devamını merakla bekliyoruz,paylaşımın için teşekkürler...

zehra

Mebrule dedi ki...

Selam Burcin, fotografcilik ile ilgili yazini merakla okudum, tesekkur ederim birikimlerini paylastigin icin. Hangi fotograf makinasini kullandigini sorabilirmiyim? Bende sayfamda daha hos, net fotograflar gormek istiyorum, bu yuzden makinayi yenileyecegim. Bana onerebilecegin model var mi canim?

Selcen Şenocak dedi ki...

Merhabalar,

Biz yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.

Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar
annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerinin gelmesini istedikleri adreslerinin yazılı olduğu bir mail atacaklar ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelerin, anne adaylarının ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs… Hepinizi bekliyoruz.


Son Katılma Tarihi: 10 Mayıs 2008
Hediyeyi Ulaştırma Tarihi: 10 Haziran 2008
Hediyelerinizi Bloglarınızda Bizlerle Paylaşma Tarihi: 12 Haziran 2008

Bir Dilim Düş dedi ki...

Merhabalar,

Biz, yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.

Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerin gelmesini istedikleri adresin yazılı olduğu bir mail atacaksınız ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelere, anne adaylarına ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs…


Son Katılma Tarihi: 10 Mayıs 2008
Hediyeyi Ulaştırma Tarihi: 10 Haziran 2008
Hediyelerinizi Bloglarınızda Bizlerle Paylaşma Tarihi: 12 Haziran 2008

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

bunları yazmana sevindim Burçin'ciğim çünkü fotoğraf çekerken daha güzel çıkması için uğraşıyorum ve bazen tıkandığım oluyor. Yazdıklarını mutlaka deneyeceğim.

Unknown dedi ki...

Bir web sitesini güzel kılan şeylerden bir tanesininde görsellik olduğuna kesinlikle katılıyorum.Bizim için önemli olanda fotoğraflar oluyor bu durumda.Verdiğin bilgiler için y. ederim Burçin'cim.Son olarak
Resim çizilir, fotoğraf çekilir. Lütfen fotoğrafa resim demeyin :)

Adsız dedi ki...

Canım Burçinim, süppersin. İpuçları nefis... resimlerine opsss :) fotoğraflarına zaten bayılıyorum. Birde böyle bilgiler gelince ohh oh.. Devamı gelsin işallah :)

Bir de yeni sayfan hayırlı uurlu olsun.. :)

sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Paylaştığın bilgiler için teşekkürler, ben de dijital makineyle çekiyorum, umarım daha iyi bir makine alabilirim, fark ortada :) Görsellik bence de en ön planda olan unsur, hakkında yazı yazdığımız yiyeceklerin tadına bakılamıyor ki :) Yazının devamını heyecanla bekliyorum..

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili burcincigim verdigin bu degerli bilgiler icin tesekkurler. Bende senin fotograflarini begeniyle seyrediyorum. Sevgiler

Adsız dedi ki...

harika bir bilgi valla, süpersin. Bende yeni bir makina almak istiyorum(sen ne kullanıyorsun) şimdi ki makinamla dışarıda çektiğim fotoğraflar çok güzel çok canlı çıkıyor ama evdekiler bir o kadar kötü oluyor nedense?. Dolayısı ile bloga daha düzgün bir şey koymak istediğim için çok uğraşıyorum. Bu sefer insanın keyfi kaçıyor. Seninki yada cafe fernandonun ki gibi fotoğraflar yayınlamak istiyorum bende :(
(amma yazdım be. bam telime dokundun, çok dertliydim bu mevzudan :))

şengül dedi ki...

burçin gerçekten çok yararlı bir bilgi oldu çok teşekkür ederim canım mutlaka resim çekerken denemek istiyorum

Bak ben dedi ki...

İlk maddede yutkundum uzun uzun, ah dedim, ben daha en baştan yanılmışım:( demek herşey bununla başlıyor, farkları görmek, detayları önemsemek, ne yaptığını bilmek... Bundan sonra hiçbir fotoğrafa resim demeyeceğim, şimdilik ne yazıkki bu aşamadayım, yavaş yavaş öğreneceğimi umuyorum:) Faydalı bilgilerinizden faydalanmamıza müsaade ettiğiniz için kocaman teşekkürler...

Pastanı Seç dedi ki...

Fotoğraf internette ortamında kesinlikle haklısın çok önemli.verdiğin bilgiler için teşekkür ederiz faydası mutlaka olacaktır.

Ayse Pamuk dedi ki...

evet fotoğrafa resim denmesini bende hiç sevmiyorum iyi bir paylaşım olmuş.

Cafe Gusto dedi ki...

Burçinciğim ben hep makinemden şikayet ederdim.Ama birkaç ay önce hem ISO ayarında hemde flaşsız çekim yapmaya başladım.Sonuç değişti ve güzelleşti.Makinem çok gelişmiş değil bir de gelişmiş alabilirsem çözdüm bu işi.

Tijen dedi ki...

Ellerine sağlık Burçin'ciğim!

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

İlkaycığım - Rica ederim, yazıyı beğenmene çok memnun oldum. Ben teşekkür ediyorum.

Begümcüğüm - Bilgilerin işine yaradığına ;) sevindim. Çok teşekkür ederim.

Münevver Hanım - Öyle güzel ve değişik sunumlarınız var ki tarifleri okurken fotoğraflarınıza çok az bakıyorum itiraf etmeliyim. Ellerinize ve yüreğinize sağlık.

Dilekciğim - Çok teşekkür ederim, her zaman ki gibi içten ve sımsıcak yorumun için. Profosyonel makineleri taşımak biraz zahmetli oluyor diğerlerine göre çok haklısın.

Didemciğim - Demek öyle, bilmiyordum ben bu durumu. Bahane ile öğrenmiş oldum, ne mutlu sana o zaman. Çok teşekkür ederim.

Zehracığım - Çok teşekkür ederim, yine çok içten ve zarifsin. Öpüyorum.

Merhaba Mebrule - Çok teşekkür ederim öncelikle. Makinem Canon EOS 400D. Ben aldıktan sonra çıkan yeni modelleri çok daha iyi tabi. Profesyonel bir makine alacaksan Canon, Nikkon ya da Sigma'yı önerebilirim.

Esracığım - Yazdıklarımın işine yarayacak olmasına sevindim. Teşekkür ediyorum.

Zerrinciğim - Slogan için bravo diyorum öncelikle. Çok teşekkür ediyorum güzel yorumun için.

Zerrinciğim - Çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

Aslıcığım - Çok doğru yazmışsın. Umarım istediğin gibi bir makineye kavuşursun bir an önce. Teşekkür ediyorum.

İlkerciğim - Rica ederim, ben teşekkür ederim yorumun için.

Özlem - Yukarıda da yazdım gerçi ama tekrar yazayım makine Canon EOS 400D. Umarım istediğin gibi bir makineye kavuşursun.
Teşekkür ederim.

Şengül - Teşekkür ederim.

Suzinaz - Rica ederim, ben teşekkür ederim yorumun ve güzel sözlerin için.

Pastanı seç - Umarım faydalı olur. Ben teşekkür ederim.

Ayşe - Teşekkür ederim.

Serpilciğim - Umarım alırsın ve tamamıyle çözersin o zaman diyorum. Ayarların ortama göre olması gerçekten çok önemli.
Teşekkür ederim.

Tijenciğim - Hoşgeldin, ne iyi ettin. Teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...