29 Nisan 2008

Çilekli Pasta



Çok yoğun günler yaşadığımız ve bir süre daha böyle devam edecek gibi görünen bir dönemdeyiz. Bu yıl aile içi doğumlar, nişanlar ve düğünlerin bol miktarda olacağı bir yıl bizim için. Bu yoğunluk içerisinde Pazar günü hazır evdeyken Berke’nin özel isteği üzerine reçelli kurabiye, Can için de çilekli pasta yaptım.

Her ne kadar reçelli kurabiyeyi bu sefer değişiklik olsun diye büyük tart kalıbında yapmış olsam da fotoğrafları fazla ışık dolayısı ile hoşuma gitmediği için sunum güzel olmasına rağmen tekrar yayınlamama gerek olmadığını düşünüyorum.

Bu yılın ilk çilekli pastasını da geçtiğimiz hafta içerisinde yapmış fakat pasta sabah çok erken saatte evden ayrılacağı için fotoğrafı hava tam aydınlanmadan çekmek zorunda kaldığımdan içime sinmemiş ve yayınlamamıştım.

Çilekli pastanın vanilyalı pandispanya tarifi benim başta Muzlu Pasta olmak üzere sıklıkla kullandığım, hem benim hem de pastaların tadına bakan herkesin bayıldığı, Emel Başdoğan’a ait pandispanya tarifi.

Bu tarifi her zaman aynı sonucu verdiği, içinde kabartma tozu olmamasına rağmen çok güzel kabardığı, yağ içermediği ve yumuşacık, süngerimsi dokusu ile tam bir pasta keki olduğu için çok seviyorum. Denerseniz kesinlikle çok beğeneceksiniz, eminim.



Tarifi daha önce bir çok kez yazdım ama yine yazmak istiyorum.

Gerekli Malzemeler : (18 – 20 cm’lik çember kalıp için)

Pasta Keki

• 4 yumurta (oda sıcaklığında)
• 1 su bardağı (170 gr) toz şeker
• 1 su bardağı (110 gr) un
• ½ su bardağı (50 gr) nişasta
• 1 paket vanilya
• 1/2 çay kaşığı limon suyu
• 1/2 çay bardağı sıcak su

1. Fırın ısısını 170 dereceye ayarlıyoruz.
2. Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını derin bir kapta mikser ile çırpıyoruz.
3. Hafif köpüklenmeye başladığı zaman limon suyunu ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını ekliyoruz. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kadar katılaşana dek iyice çırpıyoruz.
4. Yumurta sarılarını kalan şeker ile birlikte mayonez rengi ve kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz. Çırpma işlemine devam ederken 1/2 çay bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz. (4-5 dakika sürüyor)
5. Önce yumurta sarılarını daha sonra ayrı bir yerde elediğimiz un, nişasta ve vanilyalı kuru karışımı tahta kaşık yardımı ile yumurta aklarının olduğu karışıma çırpmadan ve fazla karıştırmamaya özen göstererek ekliyoruz.
6. Tabanına yağlı kağıt serip çevresini sadece unladığımız çember kalıbımıza dökerek yaklaşık 40 -45 dk. pişiriyoruz.

Ara kat

• 3 su bardağı süt
• 1/4 su bardağı un
• 1/2 su bardağı nişasta
• 1/2 su bardağı toz şeker
• 1 yumurta sarısı
• 1 paket vanilya
• 500 gr doğranmış çilek

1. Öncelikle yumurta sarısı ve şekeri çırpıyoruz. Un ve nişastayı ilave ediyoruz
2. Sütümüzü yavaş yavaş ekleyip pürüzsüz bir kıvam alan karışımı ocağa yerleştirip kaynayana dek karıştırıyoruz.
3. Ocağın altını kapadıktan sonra içine vanilyayı ilave ederek hızlıca çırpıyoruz. Ben bu işlemi çırpma teli ile yapıyorum çünkü pütürlü olmayan düzgün bir karışım oluyor. Aynı işlem mikser ile de uygulanabilir.
4. Kremamızı arada sırada karıştırıp üzerinin kabuk bağlamasını önleyerek oda sıcaklığında soğutuyoruz.

Kaplama

• 100 ml sıvı krema
• 1/2 su bardağı pudra şekeri

• 150 gram bitter çikolata rendesi

1. Krema ve pudra şekerini mikser ile 6-7 dakika çırpıyoruz.
2. Yaklaşık yarım saat buzdolabında tutarak pastaya sürülebilir şekilde koyu bir kıvam almasını sağlıyoruz.

ireks16 Çikolata rendeleyip aynı anda pastayı da kaplamayı İreks Seminerinde İsa Usta’nın gösterdiği bu pratik yöntemle yaptım. Ben spatula yerine kabak oyacağı kullandım. Gerçekten hem çok pratik, hem de çok düzgün bir kaplama oldu.

Bu tarif ile ilgili notlarım :

• Pasta kekini tel ızgara üzerinde soğuttuktan sonra levye ile üçe bölerim.
• Üst kısmın düzgün olması için katlara böldükten sonra taban kısmı üste gelecek şekilde yani pasta kekini ters çevirerek kullanırım.
• Kremanın her tarafa eşit yayılması ve kenarların düzgün olması için kremayı mutlaka keki katlara ayırdıktan sonra tekrar çember kalıbın içine yerleştirip sürerim. Krema sürme işlemi bittikten sonra kalıbı çıkarırım. Bu aşamada kekin etrafını pişirme kağıdı parçaları ile kaplamak işimiz bittiğinde çıkarmak temiz bir görünüm oluşmasını sağlar.
• Sıvı krema ile pastayı kaplarken kremanın her tarafa eşit şekilde yayılmasına dikkat ederim.
• Bu kek çok yumuşak ve güzel kıvamlı olduğu için ıslatmaya gerek duymam.
• Ara kata krema sürüp çilek serpiştirdikten sonra bütünlüğün daha iyi olması için tekrar kaşıkla hafifçe krema gezdiririm.


Pastanın buzdolabında en az 3-4 saat bekletildikten sonra servis yapılmsı tavsiye olunur.

34 yorum:

Adsız dedi ki...

canım burçincim,
tam çilek zamanında böyle bir pasta...hmmm hmmm...enfes olmuş.bayıldığım bir diğer yönünde öğrendiğin herşeyi tekrar kendin denemen.ewet ireksteki pastanın tıpatıp aynısı olmuş.ellerine sağlık canım.pastanın üstündeki çileklerin sunumu da bir ayrı harikalar.çikolatayla fıstığın uyumuna ve tatlarına bayılan biri olarak ve de çilek hastasıyken ben bu pasta yani tan benlik burçincim.ayrıca dipnotlarda vermiş olduğun altın değerindeki bilgiler içinde çok saol.ne mantıklı çember içinde kremayı sürmek.yaptığın her lezzete nasıl özen gösterdiğin zaten fotoğraflardan belliydi;bide yaparkenki özenin ve titizliğinde gerçekten takdire şayen burçincim.tekrar tekrar ellerine ve emeğine sağlık...
nice güzelliklere hep birlikte olmak dileğiyle...
neşe ve mutluluklar hep seninle olsun...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Burçin yağsız, yumurta kokusuz, sade bir pandispanya tam aradığım şeydi velhasıl aldım çıktıyı denerim ben bu lezzeti :))
Notların da ayrıca çok kıymetli ;)
Çok çok sevgiler...

Adsız dedi ki...

sizi tebrik ediyorum çok başarılı denemeleriniz
bu pastada kabartma tozu yok kabarmama ihtimaline karşı yarım paket koysam farkeder mi?
sevgiler hülya

elemsu dedi ki...

Tam bir yaz pastası olmuş sunum da çok şık ellerinize sağlık Burçin Hanım...
Biliyorsunuz daha önce ben frambuazlısını denemiştim bu pastanın ve sizinle paylaşmıştım(ortası tam pişmemişti)
Gerçekten şimdiye kadar denediğim en güzel vanilyalı pandispanya tarifi.
Çileklisini de hemen denemek istiyorum.Yalnız ben bu defa 26 cm lik kalıpta pişireceğim,ölçüleri nasıl arttırmamı tavsiye edersiniz?
Görüşmek üzere

Adsız dedi ki...

ELİNİZE SAĞLIK PASTANIZ ÇOK GÜZEL OLMUŞ BENİM BİR SORUM OLACAK PASTAYI KAÇ DERECEDE PİŞİRDİĞİNİZİ YAZMAMIŞSINIZ ÖĞRENEBİLİRMİYİM KAÇ DERECE OLDUĞUNU
BİRDE SICAK SU ELİMİZİ YAKMAYACAK KADAR SICAKLIKTAMI OLACAK ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Dilekciğim - Çok teşekkür ederim her zamanki gibi güzel ve içten yorumun için.

Burcucuğum - Unuttuğum bir kaç noktayı ekledim. Kusura bakmazsın değil mi :( Çok teşekkür ederim.

Hülya - Tarife bire bir sadık kalınınca kabarmama ihtimali diye bir ihtimal kalmıyor bu kekte, emin olabilirsin. Bu yüzden ben kabartma tozunu tavsiye etmiyorum.
Çok teşekkür ederim.

Elemsu - 26 cm'lik kalıp için bu ölçünün iki katını kullanabilirsin. Ben o şekilde de yapıyorum. Ortasının pişmeme problemi için ise, çok fazla kabaran bir hamur olduğu için pişme süresi yeterli gelmiyor diye düşünüyorum. Üst kısmı belki biraz fazla pişebilir ama bir süre daha fırında tutarsan sorun kalmayacaktır. Fazla pişen yerleri daha sonra bıçakla traşlayabilirsin. Umarım bu sefer düşündüğün gibi olur. Teşekkür ederim.

Özo - Uyarın için çok teşekkür ederim. Yazıyı hemen düzelttim. 170 derecede pişiyor bu kek. Sıcak suya gelince hamuru çırparken kaynayan çay makinesinden döküyorum, yani el yakacak kadar kaynar oluyor.
Çok teşekkür ederim.

Herkese sevgilerimle...

Eya dedi ki...

$zehras68Sevgili Arkadaşııııım....

Hangi tarif senin elinden geçse bir başka zerafet ekleniyor.Kimse kusura bakmasın...Yani bebek kurabiyelerinde bile kendi sanatını yansıtmışsın.Eh çilekli pasta desen öyle...iyiki varsın ve bizimle paylaştığın için çoook ama çoook teşekkürler...

Sadece birşeyi anlayamadım, çemberin içinde kremayı nasıl sürebiliyorsun? Krema sıvı oluyor da kenarları dolduruyor mu yoksa?

sevgilerimle...

zehra

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Zehracığım - Çok teşekkür ederim. Çemberin içinde ara kat kremasını sürüyorum. Kapladığım sıvı kremayı çemberi çıkardıktan sonra sürüyorum.
Sevgilerimle...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Elemsu - Düzelteme

Ben 28 - 30 cm'lik kalıp için ölçüleri iki katına çıkarıyorum. Sen 26 cm'lik kalıp kullanacaksan bu ölçülerin yarısını ilave etmen yeterli olur. Yani 2 ölçü değil 1,5 ölçü gibi.
Sevgilerimle...

İLKAY dedi ki...

Burçin'ciğim her zamanki gibi muhteşem bir tarif...ellerin dert görmesin...
canım bir de uygun olduğunda bugünkü yazımı okumaya ve etkinliğe davet etmek istiyorum canım....
şimdiden teşekkür ederim...

sevgilerimle,
İlkay

Bir Dilim Düş dedi ki...

Burçinciğim ellerine sağlık pasta çok şık olmuş tam yaz pastası çok beğendim. Emel hanımın kitabında bir de kaaolu panispanya tarifi var ( içinde krema olan ) o da çok lezzetli oluyor, denemni tavsiye ederim canım.

Sevgiler...

Nalan Kaplan dedi ki...

Burçin'ciğim harika olmuş pasta ellerine sağlık canım ,sevgiler...

Begüm dedi ki...

Ellerine saglik Burcincim. Cok güzel olmus pastan. Eminim göründügü kadar lezzetlidir. Bizim burda cilek mevsimi daha baslamadi. Ispanyadan getiriyorlar ama onlari almak pek icime sinnmiyor. Cileklerimiz cikar cikmaz kesinlikle deneyecem :)

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Burçin'ciğim,

İçinin güzelliği dışına yansımış derler yani hani, işte bu pastanın da lezzeti görüntüsüyle ispatlanmış. Çok farklı ve şık bir sunumla bizlere ikram etmişsin canım. Ellerine, gönlüne sağlık.
Ben de İsa ustanın bize öğrettiği çikolata buklelerini yapıp pastanın üzerine koymaya çalışmıştım ancak yine telaşla yaptığımdan pek güzel olmamıştı. Eminim ki sen çok güzelini yapıp blogcu arkadaşlara göstereceksindir.

Seni çok öpüyorum.

Sevgilerimle,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

İlkaycığım - Beğendiğine sevindim, teşekkür ederim. İlk fırsatta bakacağım.

Bir dilim düş - Teşekkür ederim. Kitaptaki tariflerin hepsini denedim, gerçekten hepsi de denemeye değer lezzetler.

Nalancığım - Teşekkür ediyorum, beğendiğine sevidnim.

Begümcüğüm - Teşekkür ederim. Umarım denediğinde sonuç düşündüğün gibi olur.

Işılcığım - Çok teşekkür ederim. Bukleleri ben de denemek isterim ilk fırsatta. Ellerine sağlık.

Herkese sevgilerimle...

Ferah Gülşen dedi ki...

Burçin'ciğim demiştim senin pastan bir başka olur diye, harika, tam çilek müptelalarını ekrana yapıştıracak bir görüntü :), ellerine sağlık. Sevgiler, öpüldünnn.

gülriz dedi ki...

Amanın da amanın, ne gelmiş
Çilek mevsimi gelmiş
Burçin pasta yapmış belli
Yenmiş yenmiş tükenmiş
:))))))
Afiyet bal şeker olsun; ellerine sağlık olsun

Hatice dedi ki...

Burçinciğim ne kadar ferahlatıcı bir resim, harika bir pasta olmuş, ellerine sağlık canım.
bu aralar ben de çileğe takmış durumdayım:)
geçenlerde ben de buna benzer bir pandispanya yapmıştım, benimkinde kabartma tozu vardı, sanki onu eklemeyince kabarmayacakmış gibi geliyor, ne dersin?
sevgilerimle...

İlker Ergin dedi ki...

canım pastan yine nefis olmuş.ellerine sağlık canım.çok öpüyorum canım.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili burçin Hanım,
Yine döktürmüşsünüz,ellerinize sağlık.Tam da mevsime uygun şahane bir pasta olmuş.tariflerinizi böyle detaylı anlatmanız da yaparken çok yardımcı oluyo.Tekrar elleriniz sağlk!
Gül

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ferahcığım - Çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

Gülrizciğim - Çok teşekkür ederim, mani için de özellikle :)

Haticeciğim - Tarife bire bir uyulduğunda kabartma tozu olmadan varmış gibi kabaran bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Defalarca denediğim için gönül rahatlığıyla kabartma tozuna gerek yok diyebiliyorum. Çok teşekkürler.

Gül - Beğendiğine sevindim. Teşekkür ederim.

Herkese sevgilerimle...

HADİYE dedi ki...

Merhaba Burçin,
Pastan gerçektende çekici, gel beni ye diyor.Banada hadi benden sende yap diyor.
Sizin sayfanızı okudukça her pastayı yapmak mümkün görünüyor.Ayrıntılar çok açıklayıcı, ellerinize sağlık.İyiki varsınız.Çok şey öğretiyorsunuz.Sağolun var olun.

Adsız dedi ki...

pastanız nefis kullanılan ölçü bardağı kaç ml acaba ? teşekkürler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Merhaba Hadiye - Çok teşekkür ederim. Bir faydam olabiliyor ise ne mutlu bana.

Sevgiler...

İsimsiz ziyaretçi - Bardak ölçüsü 250 ml olan standart su bardaklarından. Teşekkür ederim.

Sevgiler...

sinem dedi ki...

Burcin hanim merhaba,

pastaniza bayildim ve hafta sonu hemen denedim gercekten her yiyen de cok begendi.. size sormak istedigim kremayi ne kadar cirparsam cirpayim sertlesmiyor her seferinde krema sertlestirici eklemem gerekiyor sebebi ne olabilir :)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sinem - Denediğin ve beğendiğin için mutlu oldum, ellerine sağlık.
Kremayı pudra şekeri ile birlikte yaklaşık 4-5 dakika iyice çırpmak gerekiyor. Markası da önemli aslına bakarsan. Benim en iyi sonuç aldıklarım SEK, Tikveşli ve Pınar.
Teşekkür ederim.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

burçincim pastanın pandispanyasının yumuşaklığı harika gerçekten.bizzat denenip tadına bakıldı.genelde yaşpastalarda kremşanti kullandığı için pek tercihim deillerdi.ama senin tarifi deneyip tadına baktığımda okadar masumdu ki...ellerine ve emeğine sağlık burçincim.tekrar yazmaktan usanmayacağım bu sözleri tekrar yazmak istiyorum ve yazıyorum:bizimle bu güzel ve lezzetli tarifleri paylaştığın için sonsuz teşekkürler.

ayrıca bloglar arası oyun yazılarına baktığımda kocaelide oturduğunu yazmışsın.biliyor musun ben de kocaeliliyim.annemler oradalar.ben evlenince uçup gittim başka diyarlara.nasıl sevindim bilemezsin.izmite geldiğimde seninle tanışmak çok isterim.umarım böyle bir imkanımız olur.annemler körfezde ikamet etmekteler.inan uzun zamandır görüşemediğim bir arkadaşımın adresini bulmuş kadar sevindim kocaelinde olmana.çok çok çok...

burçincim hayatın hep dolu dolu sağlıkla geçsin.neşenin hep daim olması dileğiyle...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Dilekciğim - Çok sevindim bu tarifi de deneyip memnun kaldığın için :)
Tanışmayı elbette ben de isterim.
İstedikten sonra neden olmasın.
Çok teşekkürler her zamanki gibi içten ve sıcak yorumun için.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Pastanızın kekini denedim ve çok memnun kaldım bloğumda yayınladım bağlantı ekle de bir sorun olduğu için link veremedim düzelince en kısa zamanda link veririm tarif için çok teşekkürler kabartma tozsuz pandispanya yapmaya cesaret edemiyordum ama iyiki denemişim ayrıca sitenizi ve pastalarınızı çok beğeniyorum ellerinize sağlık hoşcakalın

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sevgili Füsun - Tarifi deneyip memnun kalmana sevindim. Kabartma tozu olmadan kabarması ve içerisinde yağ olmaması nedeniyle bu tarif benim de favori tariflerim arasında.

Teşekkür ediyorum.

Sevgilerimle,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sevgili Füsun - Tarifi deneyip memnun kalmana sevindim. Kabartma tozu olmadan kabarması ve içerisinde yağ olmaması nedeniyle bu tarif benim de favori tariflerim arasında.

Teşekkür ediyorum.

Sevgilerimle,

ÖZLEMF. dedi ki...

SEVGİLİ BURÇİN, BİR SÜREDİR BLOĞUNUZU TAKİP EDİYORUM. BÜTÜN TARİFLERİNİZİ BEĞENİYLE OKUYORUM. AKŞAM GELECEK MİSAFİRLERİM İÇİN ÇİLEKLİ PASTA VE FLORENNTİNES KURABİYE YAPTIM. İKİSİ DE HARİKA GÖZÜKÜYOR. TADINI BİLMİYORUM ÇÜNKÜ DAHA TADAMADIM AMA ÇOK SABIRSIZLANIYORUM. EMİNİM TADI DA ÇOK GÜZELDİR. TARİFLERİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER. SİTENİZ BİR HARİKA. İLERLYEN GÜNLER İÇİN KARAORMSAN PASTASI YAPMAYI DÜŞÜNÜR MÜSÜNÜZ ACABA? SEVGİLERLE

Adsız dedi ki...

meraba doğranmış çilekler ne zaman konuyor

Hayatın Tatları dedi ki...

Sevgili Burçin ben bu tarifi denedim ve muhteşem bir sonuç aldım.Ellerine ve emeğine sağlık. Hatta blogumda da yayınladım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...