10 Mart 2009

Limonlu Cheesecake

Limonlu Cheesecake

Geçtiğimiz hafta içerisinde Gülseren Teyze telefon ederek “Cumartesi günü müsaitsen senden Limonlu Cheesecake tarifi almaya geleceğim” dedi. Ben de “tabii beklerim, hatta pişireyim gelmişken birlikte yeriz” diyerek telefonu kapattım.

Gülseren Teyzeyi yanıltmayacak, hiçbir soru işareti kalmayacak, ilk denemesinde beni mahcup etmeyecek bir Limonlu Cheesecake tarifi oluşturmam gerekiyordu.

Öncelikle evdeki bütün kitaplarımı gözden geçirdim. Cheesecake karışımı için Dorie Greenspan’in Baking from my home to yours kitabındaki cheesecake tarifinden uyarlama yapmaya karar verdim. Taban kısmı için tariflerimde hiç kullanmadığım hazır bisküviyi bu sefer de kullanmak istemedim açıkçası. Onun yerine Cafe Fernando’nun yazarı Cenk’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı Çikolatalı Cheesacake tarifindeki, taban reçetesini kenar kısımlarda da olmasını istediğim için iki ölçü olarak uyguladım. Eğer şimdiye kadar okumadıysanız cheesecake yapımı ile ilgili önemli dipnotlar ve soru işaretlerini giderecek tüm detaylar için Cafe Fernando’nun Çikolatalı Cheesecake yazısını mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Limonlu Cheesecake1

Hem Gülseren Teyze hem de o gün tadına bakan diğer misafirlerim lezzetini çok beğendiler. Sonuç gerçekten denemeye değer, benden söylemesi.

Gerekli Malzemeler : (23 cm’lik kelepçeli kalıp)

Cheesecake Tabanı için :

• 2 su bardağı un
• ½ su bardağı (80 gram) kabuksuz badem
• 1/4 çay kaşığı tuz
• ½ su bardağı toz şeker
• 2 yemek kaşığı (14 gram) hindistancevizi
• 2 yumurta sarısı
• 150 gram soğuk tereyağı

(Bisküvili taban kullanmak isterseniz 1.5 su bardağı dövülmüş Eti Burçak bisküvi (1 paketten biraz daha fazla), 2 yemek kaşığı şeker ve 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını karıştırıp tabana (ve dilerseniz kenarlara) yayıp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dakika pişirip soğutun)

Cheesecake için :

• 800 gram (4 kutu) Labne Peyniri
• 300 gram toz şeker
• 300 mililitre sıvı krema
• 4 yumurta
• 2 paket vanilya
• 2 limonun rendelenmiş kabuğu
• 1 limon suyu

Tarifi hazırlamaya başlamadan önce labne peynirini 4-5 kat kağıt havlu serilmiş ve altına kase konmuş tez süzgeç içerisinde yarım saat bir tarafı yarım saat diğer tarafı olmak üzere 1 saat boyunca süzüyoruz. Süzme işleminden sonra tarttığımda 800 gramlık labne peynirinin 700 grama düştüğünü fark ettim.

1. 23 cm’lik kelepçeli kalıbı sıvıyağ ile hafifçe yağlayarak yağlı kağıt seriyoruz.
2. Rondo ya da blendır ile bademleri un haline getirip üzerine un, tuz, şeker ve hindistancevizini ekleyerek sık aralıklarla çalıştırıyoruz.
3. Küp kesilmiş soğuk tereyağını ilave ederek yine sık aralıklarla çalıştırıp tereyağı parçaları irili ufaklı kum kıvamına gelene kadar devam ediyoruz.
4. Yumurta sarılarını da ekledikten sonra robotu birkaç kez daha çalıştırıp hamur bıçağın etrafına toplanmaya başladığı anda hamuru kalıbın içerisine alıyoruz.
5. Kalıbın taban ve kenar kısımlarına bastırarak eşit bir şekilde yayıyoruz. 30 dakika buzdolabında dinlendiriyoruz.
6. Buzdolabından çıkarmadan 15 dakika önce fırını ön ısıtma için 180 ºC’ye ayarlıyoruz.
7. Cheesecake tabanını önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriyoruz. Kalıbı fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz.

8. Cheesecake karışımı için süzülmüş labne peynirini mikserin orta hızında ipeksi bir kıvam alana dek (4 dakika) çırpıyoruz.
9. Şeker ve tuzu ekleyerek 4 dakika daha çırpıyoruz.
10. Vanilyayı ekliyoruz.
11. Yumurtaları tek tek ekliyoruz. Her bir yumurtadan sonra mikseri çalıştırıp karışımla iyice bütünleştikten sonra diğerini ekliyoruz.
12. Mikseri düşük devire getirerek kremayı ekliyoruz. 2 dakika daha çırpıyoruz. Son olarak limon suyu ve limon kabuğu rendesini ilave edip 1 dakika daha çırpıyoruz.
13. Mikseri bırakıp karışmayan kenara yapışan peynir parçaları olabilir düşüncesi ile spatula ile karıştırıp bu arada oluşan hava kabarcıklarını da mümkün olduğunca söndürmeye çalışıyoruz.
14. Karışımı içerisinde önceden pişirdiğimiz taban olan ve altı da dahil olmak üzere dış kısmını alüminyum folyo ile sardığımız kelepçeli kalıba boşaltarak kalan hava kabarcıklarının sönmesi için bir kaç kez tezgaha vuruyoruz. Yarısına kadar sıcak su dolu olan daha geniş bir tepsi/kap içerisine koyup 160 ºC fırında 1,5 saat süre ile pişiriyoruz. (Ben ilk 1 saat boyunca fırının en alt rafında tutup son yarım saatte alttan ikinci rafa aldım.)
15. Pişen cheesecake’i fırından dikkatlice çıkararak sıcak su dolu tepsi içerisinde 1 saat bekletiyoruz. (Fırından çıkardığınızda iç kısmı hala yumuşak görünebilir fakat bekledikçe sertleşecektir).
16. Bir saat sonunda su dolu tepsiden alarak kelepçeli kalıp ile tel ızgara üzerinde oda sıcaklığına gelmesi için bekliyoruz.
17. Daha sonra buzdolabına koyarak en az 7-8 saat soğutuyoruz.
18. Soğuduktan sonra kenarlarını dikkatlice bıçak ile gevşeterek kalıptan çıkartıp servis tabağına alıyoruz.

Limonlu Cheesecake2


İlgili diğer yazılar :

Limonlu Haşhaş Tohumlu Kek

16 yorum:

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor.Ellerine sağlık Burçinciğim.Sevgiler...

pelin dedi ki...

ah, burçincim benim de canım şu sıralar öyle limonlu cheesecake istiyor ki, ben de bir tarif almaya gelsem ???

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok leziz sevgiler...

Naile dedi ki...

Limonlu cheesecake gerçekten harika bir lezzet ben de arada mutlaka yapar kimselere vermeye kıyamadan tüm cheesecake i eşimle birlikte yerim(tek seferde değil tabii ki) :))) Ama cheesecakein ok adar muhteşem olmuş ki tek bir çatlak bile göremedim o da su içinde pişirmenden kaynaklanıyor sanırım.

Ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

BURCİNCİM ELLERİNE SAGLIK YAPILACAKLAR LİSTESİNE ALDIM BİLE EN YAKIN ZAMANDA DENEYECEGİM
YAGMURLU BİR İSTANBULDAN SEVGİLER...

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis olmuş.

boncuk mutfakta dedi ki...

eline sağlık canım Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Merhaba sitenizi ilgi ile takip ediyorum ve tariflerinizi uyguluyorum
son yaptığınız Cheecake'in resmini göremiyorum

Adsız dedi ki...

Slm bende cheesecakeki cok severim tarifiniz ilgimi çekti fakat yapımı çok zahmetli görünüyor yapmaya denemeye degermi birde ilk sizin tarifinizde 4 adet labne kullanıldığını gördüm tadını degiştirmezmi ?

Adsız dedi ki...

ellerine saglik arkadasim
bende bir cheesecake hastasi olarak bu goruntuye bittim:))

guzel bir hafta sonu tatili dilerim

www.yenitadlar.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Burçin hanım merhaba
bu keki yapsak derin dondurucuya koysak lazım olduğu kadar kesip alsak nasıl olur sizce
sevgiler hülya

Adsız dedi ki...

merhaba sitenizi ilgiyle takip ediyorum bugunde ilk defa cheesecake tarifinizi denedim şu anda fırında pişiyor fakat sorun şu ki 22cm lik kalıp kullanmama rağmen oldukça kalın bir kek oldu normal cheesecake lerden oldukça kalın duruyor tadında bir problem olurmu sizce? yada nerede yanlış yapmış olabilirim tarifi harfi harfine uyguladım...Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Merhaba adsız yorumcu - Bu tarif ile cheesecake pastanelerde satılana gore biraz daha (1-2 cm) yüksek oluyor fakat pişirme süresini iyi ayarladıktan sonra ve buzdolabında mutlaka soğuttuktan sonra herhangi bir sorun yaşamamanız gerekiyor diye düşünüyorum. Sonucu yazabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkür ederim.
Sevgilerimle,

Mehtap dedi ki...

bende bu tarifi denedim evet satın alma Cheesecake lere göre daha kalın ancak daha da lezzetli oluyor:)her ne kadar fırından çıkaracağınızda kalıptan taşacakmış hissi versede 2 saat kadar sonra 2cm aşağı çöküyor.
ben bu tarife göre son yarım saat varken fırında bi üst kata aldım ama yaklaşık 50 dk pişirdim üstünü çünkü yarım saat benim yaptığım cheesecake de yeterli olmadı.
Burçin Çok güzel bi tarif ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Burçin Hanım merhaba, Ben de tarifinizi denedim. Çok lezzetli oldu. Ama keserken dağılıyor hatta parçalanıyor. Bunun sebebi acaba fırınımdan dolayı olabilir mi? Belki 160 derecede 1,5 saat tutmam yeterli olmamıştır? Bir de malzeme listesinde tuz yazmiyor ama cheesecake tarifinde tuz koyun yazıyor. Ne kadar tuz koymak lazım? Teşekkürler :)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Adsız yorumcu - Sizin de yazmış olduğunuz gibi dağılma fırın ayarı ile ilgili olabilir, bir süre daha tutmanız gerekiyor sanırım. Tuz uyarısı için teşekkürler. Ekleyeceğim. Sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...