2 Mart 2009

Sable

Sable

Sable tarifi uzun zamandır arşivimde olmasını istediğim ve denemek için fırsat bulamadığım bir tarifti.

Biraz süslenmiş hali ile Berke’nin doğum günü nedeniyle verdiğimiz brunch davetimizdeki bir çeşit olacaktı aynı zamanda fakat Pazar sabahları yaşadığımız rutin elektrik kesintisi uygulaması sonucu pişemeden hamur olarak buzdolabında kaldı. Misafirlerimiz gittikten sonra fotoğrafları gün ışığına yetiştirmek acelesi ile hemen mutfağa uçarak öncelikle temel tariflerden olan Sable ve sonrasında yine bir çok pasta ve kurabiye kitabında başlıca tarifler arasında yer olan renkli görünümü ve bir o kadar da lezzetli olması nedeniyle çok sevdiğim, bir sonraki yazının konusu olacak Florentines kurabiyeleri hazırladım.

Sable, pişerken formu bozulmayan yani kalıpla kesmeye müsait bir kurabiye/bisküvi. Şayet sade olarak pişirecek ve ikram edecekseniz benim tarifini yazacağım sade hali ile bana göre biraz yavan olduğu için damak tadınıza göre hamura 2 tatlı kaşığı limon ya da portakal kabuğu rendesi ya da tarçın/zencefil ilave ederek lezzetli ve baskın bir tat içermesini sağlayabilirsiniz. Ben çikolata ile kaplayıp Florentines olarak hazırladığım için sade pişirmeyi tercih ettim.

Tarif çikolata üstadı İtalyan Denis Buosi’nin belki biraz geç kalarak aldığım, çok sevdiğim, içindeki bütün tarifleri denemek istediğim Çikolata kitabından. İnkılap Yayınevinden çıkan kitap, Sema Tuksavul tarafından İtalyanca’dan Türkçe’ye çevrilmiş. Çikolata için çok güzel bir kaynak olan bu kitapta çikolatanın tarihçesi, çikolata deyince akla gelen bütün isimler/şirketler, müzeler, alet edevat, çikolata kullanımı, eritilmesi, tavlanması gibi aklınıza gelen bütün soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Bir çok kitapta olduğu gibi bu kitabın baş tarafında yine temel tariflere yer verilmiş, sonrasında yapımı daha zor olan / uzun süren tariflerde temel tarifler referans verilmiş.

Gerekli Malzemeler : (500 gram sable hamuru / 40 adet kurabiye için)

• 120 gram tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
• 2 gram (bir çimdik) tuz
• 55 gram pudra şekeri
• 60 gram tant pur tant (30 gram toz badem + 30 gram toz şeker)
• 45 gram (1 orta boy) yumurta
• 225 gram un

1. Un hariç diğer kuru malzemeleri eliyoruz.
2. Ayrı bir kapta elediğimiz unun 170 gramı hariç oda sıcaklığındaki bütün malzemeyi çırpmadan, spatula ile karıştırıyoruz.
3. Kalan 170 gram unu azar azar hamura ilave ederek yoğuruyoruz.
4. Hamuru hava almayacak şekilde sararak 1 gece buzdolabında bekletiyoruz.
(Benim hamurum dolapta yaklaşık 24 saat bekledi. Kitapta tam olarak sayı belirtilmemekle birlikte dondurucuda hamur olarak günlerce durabileceğini yazıyor)
5. Buzdolabından çıkardığımız hamuru elimizin sıcaklığı ile yumuşatarak merdane ile yarım santim kalınlığında açıyoruz.
6. 3-4 santim çapında daire ya da aynı ölçüye denk gelecek başka kalıpla/kalıplarla keserek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
7. 10 dakika ve fansız 160 ºC ön ısıtma yapılmış fırında 13-14 dakika pişiriyoruz.
8. Tel ızgara üzerinde soğutuyoruz.


sable2

Gurmenet'e 1 günde elime ulaştırdıkları badem tozu acil servisi için çok teşekkür ediyorum.


İlgili diğer yazılar:

Cevizli Bisküvi
Reçelli Kurabiye

13 yorum:

SEDEF dedi ki...

Görüntü çok güzel, adından daha önce yediğimi hatırlıyorum. Ama ben hiç yapmadım. Tarifi bekliyoruz. Sevgiler...

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Resimleri çok güzel çıkmış. Çikolayayla sunumu da muhakkak nefis olmuştur.
Ellerine sağlık.
Sevgiler

ÇALIŞAN ANNE OLMAK dedi ki...

Burçin'cim selam. Ellerine kollarına sağlık. Sana bir konuda bir şey danışmadan önce seni dün çok daha iyi anladım. Hatırlarsan sana hem gündüz başka sektörde çalışıp hemde sabaha kadar sipariş ürünler hazırladığını ve hangi uyku ile dinlendiğini sormuş ve algılamakta zorluk çekmiştim. Ben değişik tarifler deniyorum ancak basit bildiğimiz tariflerin dışına pek çıkmıyordum. Dün nadir yaptığım ve genelde başarılı olamadığım yaş pasta deryasına daldım ve hala bu sabah çıkabilmiş değilim. Bu nasıl bir terapi ve rahatlamadır ? Sanıyorum bundan sonra çok daha fazla pasta yapacağım :) Sorum şu ki dün çilekli pasta tarifinin pandispanyasına herkes bayıldı. Ara kat muhallebisine sanki sertleşmeyecekmiş gibi birde krema sertleştirici koyunca biraz bozdum açıkçası ancak o üst krema yokmu ? muhteşem ! diyorum ki acaba likör vs ile keki ıslatıp ara kata da şeker ile pişmiş meyve sosu (bolca) ve üst kat kremasını eklesek sence nasıl olur ? birde üst krema çok akışkan. tadı bozmadan daha nasıl sertleştirebilirim ? cevabını bekliyor, bu pazartesi gününde kolay gelsin diyorum...

Çalışan Anne Olmak - Nilhan

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

harika görünüyor.ellerine sağlık
güzel bir hafta geçirmen dileğiyle sevgilerimi bırakıyorum

birsence dedi ki...

ellerine sağlık canım bayılırım sableye....

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık harika olmuş
denemem lezım kocaman sevgiler...

Tijen dedi ki...

Yaşasın Gurmenet! Yaşasın Burçin'in kurabiyeleri. İyi ki varsınız. Bugün size şükran duyuyor kalbim.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Burçinciğim.Fotoğrafa da ayrıca bayıldım:))

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık canım.
ama ben 1 ay hiç birşey denemicem rejimdeyim :-))

Adsız dedi ki...

Burçinciğim;
ellerine sağlık canım.ben birşey sormak istiyorum.toz badem'i kendim hazırlayabilirmiyim.belirttiğin miktarda bademi robotta un haline getirip toz şeker ile karışırarak..şekeride beraber çekip inceltmelimiyim?yoksa sonradanmı karıstırayım
benı bılgılendırırsen sevınırım
sevgılerımle
pınar

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sedef - Hem malzemeleri hem de yapımı itibarıyle kolay ve lezzetli bir tarif gerçekten. Teşekkür ederim.

Seda - Çikolata seven herkesin bu kurabiyeyi de mutlaka seveceğini düşünüyorum. Teşekkür ederim.

Nilhancığım - Tarifi deneyip memnun kalmana çok sevindim. Benim sade pandispanyada çok sık kullandığım bir tariftir ve güzel olan tarafı hep aynı sonucu verir. Meyve sosuyla güzel olacağını düşünüyorum çünkü meyveli tatlar bu keke çok yakışıyor. Krema sertleştiriciyi katkı maddesi içerdiği iin kullanmıyorum. Kremanın daha sert olması için tavsiye edebileceğim mikserin uçlarını ve çırpacağın kabı kullanmadan önce 15-20 dakika dondurucuda bekletip o şekilde çırpman. Krema için bu önemli bir özellik. Yeni denemelerinde başarılar diliyorum. Teşekkür ederim.

Nil, Birsence, Derya, Tijen, Müjde, Lezzetdurağı çok çok teşekkür ediyorum güzel yorumlarınızla renk kattınız.

Pınar - Robotta uzun süre çekerek kendin toz badem yapabilirsin. Fakat gramajı çektikten sonra ayarlamanı tavsiye edeceğim. Şekeri birlikte karıştırmana gerek yok, ayrı olarak ekleyebilirsin.
Umarım memnun kalacağın bir sonuç elde edersin. Bilgi verirsen sevinirim.
Teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba...Tarif ve siteniz super gorunuyor.Bu siteye neden daha once rastlamadim, anlamis degilim.
Size sorum su olacakti: Bu biskuvilere tahta stick taksak ve o sekilde firinlasak olur mu? yoksa tahta stickler yanar mi?Ne dersiniz? Sevgiler...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Adsız yorumcu - Tahta cubukla pisirebilirsiniz, yanma soz konusu olmaz.
Ilgi ve begeniniz icin cok tesekkur ederim.
Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...