17 Ekim 2007

Annemin günü için en acil pasta / Vişneli Çikolatalı Pasta



16 Ekim saat 17:30 suları, işyerindeyim. Outlook'ta ertesi gün yapacağım işlerden bazılarını not etmek için takvimi açtım. 17 Ekim Çarşamba. Açmam ile 17 Ekim Çarşamba mı diye çığlık atmam bir oldu. Ertesi gün annemin günü vardı ve ben ona sadece bir tek tatlı çeşidi yapılma kararı alınan günü için güzel ve göz alıcı bir pasta yapacağıma söz vermiş fakat bunu sonradan tamamen unutmuştum. Güzel ve göz alıcı bir pasta, şeker hamuru, ne renk, nasıl, hangi pandispanya, hangi krema, hangi model gibi sorular beynimden 200 km süratle geçti. Tabi ben o anda hiçbirine yanıt bulamadım. Üstelik şeker hamurumda az kalmıştı. Hemen eşimi aradım.


- Nerdesin?
- Bostancı'yı geçtim geliyorum.

- Şey.. Kadıköy'e dönemezsin değil mi?

- Dönemem trafik çok yoğun imkansız

- Hım öyle mi peki


diyerek telefonu kapattım.




Ne yapacağım konusunda hala hiçbir fikrim yoktu ve üstelik yeterli şeker hamurum da yoktu. İşten çıkıp nasıl arabaya bindim ve eve geldim, hangi yollardan geçtim hiç farkında değildim. Çocukları alıp eve geldim. Çok canım sıkkındı, hala ne yapacağımı bilmiyordum. Yemek yerken eşim şeker hamurlarını gördün mü başka marka aldım dedi. Nasıl yani, şeker hamuru aldın mı dedim. Sonradan dayanamamış ve geriye dönüp almış. Nasıl mutlu olduğumu anlatamam. Hemen masayı topladım. Çocukların dersleri ile ilgilenirken başladım kitapları karıştırmaya. Pasta kekleri için tarifleri her zaman güzel sonuç veren ve beni üzmeyen Emel Başdoğan'a başvurdum. Elveda arkadaşlar pastasındaki pasta keki tarifini 26 cm ve 18 cm'lik iki kalıpta ve iki kerede pişirdim. Ara katı için çikolatalı pastacı kreması, vişne, file antep fıstığı ve çikolata parçaları kullandım. İki pasta kekini de fildişi kuvertür ve krema ile hazırladığım ganaş ile kaplayarak sevinçle buzdolabına yerleştirdim. Kaplama konusunda hala bir fikrim yoktu. Önce kırmızı gül yapmayı düşündüm fakat gıda boyası ile istediğim kırmızı rengi bir türlü elde edemedim. Sonra Emel Başdoğan'ın üzüm sepeti pastasından esinlenerek mor üzümlü ve beyaz kaplamalı bir pasta yapmaya karar verdim. Gerisi kendiliğinden bu hali aldı. Pastayı gece 03:00'te ancak bitirebildim. Yine yorgun ama mutlu bir şekilde mutfağımdan ayrıldım. Sabah pastayı bırakmak için anneme uğradığımda yüz ifadesini görünce de bütün yorgunluğumu unuttum. Umarım yiyenler tadını da beğenir.



Pasta Keki :
(26 cm’lik kelepçeli kalıp için)
250 gr tereyağı (oda ısısında)
450 gr toz şeker (2 su bardağı)
6 yumurta (oda ısısında)
1 paket vanilya
300 gr krema
1 tatlı kaşığı limon suyu
280 gr (2 su bardağı) un + kaba serpmek için un
100 gr kakao
1 paket kabartma tozu
½ tatlı kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tuz


18 cm'lik kalıp ile pişirdiğim ikinci kat için bu ölçülerin yarısını kullandım.


Çikolatalı Krema :
250 gr toz şeker
25 gr un
50 gr nişasta
2 yemek kaşığı kakao
1 tutam tuz
1 litre süt
3 adet yumurta (ben iki kullandım)
1 paket vanilya


Ara katlar için
500 gr Vişne
File antep fıstığı
Çikolata parçaları


Ganaj Kaplama
200 ml krema
200 gr fildişi kuvertür çikolata



Çikolatalı krema için tüm malzemeyi muhallebi kıvamında pişiriyoruz.

Fırınımızı 175 dereceye ısıtıyoruz. Tereyağı ve şekeri çukur bir kapta mikser ile çırpıyoruz. Şekere tamamen eriyince yumurtaları ekliyoruz. Vanilya, krema, limon suyunu da katıp kısa bir süre daha karıştırıyoruz. Un, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Kekin yumuşak olması için az karıştırmaya özen gösteriyoruz. Hazırladığımız karışımı sıcak fırında 40 – 45 dakika pişiriyoruz.


Pasta kekini levye ya da ekmek bıçağı ile arzu ettiğimiz şekilde 2 veya 3 kata bölüyoruz. Keki ıslatmak için vişnelerin çözünürken oluşturduğu vişne suyunu kullandım, çok hoş bir lezzet kattı. Alternatif olarak su ya da süte karıştırdığımız kahve ile de ıslatabiliriz. Islattığımız keke çikolatalı kremamızdan sürerek vişne, fıstık ve çikolata parçalarını serpiştiriyoruz. Bu şekilde iki kat pastamızı oluşturarak ganaj ile kaplayıp buzdolabında 15-20 dakika donmasını sağlıyoruz. Şeker hamuru ile istediğimiz şekilde kaplama ve süsleme işlemini tamamlayarak geniş olan kısmı servis yapacağımız tabağa alıp 4 adet çöp şişi orta kısmına sabitleyerek ikinci katı oturtuyoruz.

46 yorum:

Adsız dedi ki...

canım bu harika ötesi pasta için tebrik ederim seni..hani eve misafir gelecek olur,aniden temizliğe başlarız bir çırpıda bitirirz ya,seninki de böyle olmuş...önceden hatırına düşseydi belki daha çok kafaya takıp üzülecektin...

süpersin..

canan kufer dedi ki...

burcincigim,
zevkle okudum acil pastanin hikayesini, ne güzel yazmissin. her satirda herseyi gözümde canlandirdim ve ben hala... ben kesinlikle yapamam diyorum. ne kadar yaraticisin yarabbim...hele saat 3lere kadar dayanabilmen, tekrar bir helal olsun sana. ellerine saglik güzel arkadasim,
öptük,
canan

Unknown dedi ki...

Burçincim vallahi bravo o kadar kısa sürede hemde 2 katlı bir pastayı çıkartmış olmanı tebrik ediyorum. Ellerine sağlık. Tabiki eşinide tebrik etmek lazım. Öyle bir trafikde ben hayatda döndüremezdim sanırım.
Sevgiler..

Bocuruk dedi ki...

Burçinnn!!! Bu, gördüğüm en güzel şeker hamurlu pastalardan biri. İnan o kadar beğendim ki. En önemlisi de fedakarca anneni memnun etmek için uğraşman olmuş. Ne iyi bir evlatsın. Eline sağlık canım:) Üstelik gece 3 te yatıp sabah kalkıp çocukları da hazırlayıp işe gittin değil mi? Müthişsin inan bana. Öpüyorum seni:)
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Burçinim adaşım hızır acil pastacım ; sade ve inanılmaz şık olmuş..Ben çok beğendim , üzüm salkımını ilk fırsatta bende kullanacağım :) çok kıskandım !!?? :)
Ellerine emeğine bin sağlık...Kocaman sevgiler saygılar öpücükler

Tijen dedi ki...

Beğenmez olurlar mı hiç, eminim bayılmışlar ve anneni de çok kıskanmışlardır, senin gibi bir kızı olduğu için. Ellerine sağlık.

Yasemin dedi ki...

nasil yani bu senin acil pastanmi .. ay ben bunun icin 3 gun calismam lazim :))
ellerine saglik burcin!

Burcu Özdoğan dedi ki...

harika olmuş pastanız ellerinize sağlık gerçekten hayran oldum...
sevgiler

Adsız dedi ki...

Burcincimm yine dokturmussun inan banada dert oldu acaba bu kiz ne yapacak diye dun konusmustuk ya bugun evdeyim simdi actim bilgisayari acikcasi basit bir seyle karsilasacagimi saniyordum ama coookk yanilmisim muhtesem gorunuyor pasta ellerine saglik canim

Saadet Topçu dedi ki...

selamlar,
Bu acil pastaysa diğerlerini de görmek lazım. Maşallah diyeyim nazar değmesin :)Ben çok beğendim birde tadına bakabilseydim :))

Selen dedi ki...

Burçinciğim üzüm o kadar gerçek duruyor ki anlatamam. Ellerine sağlık. Eşini de takdir ettim (dip not :) )
Mısır ekmeğin de çok güzel olmuşa benziyor. Annem çok sever, ondan da yapmak lazım şimdi...

Adsız dedi ki...

Benım esım hayatta gerı dönmezdı emınım:( ne kadar sanslısın:)) ayrıca tebrıkler.. sen usta olmussunda haberımız yokmus burcın cım:) tarıfıde beklıyorum..

sevgıler
fıdan

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Burçin merhaba,
Süpersin gerçekten. Sana süperwoman demek daha doğru olacak galiba. Çok şık ve çok da zarif olmuş pastan. Yiyenler kimbilir ne kadar mutlu olmuşlardır. Acil yapılan buysa düşünerek ağır yapılanlar kimbilir nasıl güzel olur. Ellerine sağlık.
Sevgiler

NiNo dedi ki...

canim valla masallah sana en acili buysa :D bilemiyorum artik :D ellerine saglik

KURABİYE EVİ dedi ki...

B u pasta acilse digerlerini düşünemiyorum bile harika gözüküyor eminim tadıda harika olmuştur sabah sabah canım pasta cekti daha bayramda aldıgım kiloları veremedim napıcaz böyle bilmem tarifi dörtgözle bekliyorum sevgiyle kal

karamelam dedi ki...

harika olmuş ellerinize sağlık. kşke ayrıntılı tarifte verebilseniz. özellikle krema kısmını. eşim kakaolu pasta hiç sevmiyor da:))

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Gerçekten çok güzel olmuş. Yani ilk gördüğümde acil pastanın bu olduğuna inanamadım. Maharet böyle bir şey işte:)) Tebrikler, ellerine sağlık:)

Nezaket dedi ki...

Cok guzel olmus, birde vaktin olsa nasil bir pasta olurdu kimbilir :)
Tek kelimeyle super...

Unknown dedi ki...

Burçincim pasta süper olmuş...Telaşına emeğine değmiş bence ellerine sağlık...

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Burçin harikasın, hele o üzüm salkımlarına bayıldım, pastaya çok şık bir hava katmışlar:)

Hesna dedi ki...

Bu pastaya kim memnun olmazki...Harika görünüyor hele üzüm salkımları.Ellerine sağlık.

Hesna

Saliha dedi ki...

ay canım...nasılda üzülmüşsündür..okurken cok kotu oldum ben bıraz unutkanımdır ve basıma hep iş açar:(( inş..bırdaha boyle bır durumla karşılaşmazsın..ellerıne saglık az zamanda guzel iş başarmışsın:)))

ufukmutfakta dedi ki...

Burçin nasılda ince zevkini yansıtmışsın pastaya. Ayrıca üzümün rengi ne kadar benzemiş ve birde pastayı yaptığın hız. Maşallah diyorum yani. Ellerine sağlık...

Müge Hüner dedi ki...

Valla Burçincim son anda karar verip, birde vakit yokken böyle bir pasta çıkıyorsa ortaya, artık bir hafta önceden düşündüğün bir pastayı hayal bile edemiyorum. Kaç dakikadır pastanın resmine bakıyorum tahmin bile edemezsin:)
Ne diyebilirmki olağanüstü görünüyor, çok tebrikler bayıldım inan. annen çok şanslı, bu gün kimbilir nasıl gururlandı misafirlerine karşı, ne iyi etmişsin.

Ferah Gülşen dedi ki...

Burcincim pastan cok guzel gorunuyor. Hele de bu kadar kısa bir zamanda bu pastayı ortaya cıkarabilmen bravo dogrusu. Pastanın bitişi yine toplarla :) olmus hos durmus.
Tadida cok guzel olmustur eminim. Darısı basıma. Bende bugun pasta yapıyorum kızım için.Pandispanyası yine tutmadı sanırım, yani kabarmadı istedigim gibi o yuzden bir tane daha yapıcam anca o zaman 3 kat cıkar :). Seker hamuru kaplama ve susleme yarın. Umarim seninki kadar guzel gorunur.
Sevgiler,
Sevgiler,

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Slm Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Görüntü muhteşem. Pastanın yapılış aşaması ne kadar acil olsada eni konu yapılmış kadar düzgün görünüyor. Annemin yüzifadesini gördükten sonra dediğin bölümde inan çok duygulandım. O anın güzelliği gözümde canlandı. Sevgiler...

SEDA dedi ki...

Muhteşem olmuş! Ellerine sağlık...

Ayşegül dedi ki...

önce başlığa baktım acil yazıyordu, sonra pastaya baktım harika görünüyordu.. acil yapılan bir pasta nasıl bu kadar güzel olabilirdi dedim:)) süpersin, ellerine sağlık..

Neslihan dedi ki...

Burçin'cim pasta çok güzel ve gerçek görünüyor, eşini de çok takdir ettim, ellerine sağlık
Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Delfina'cığım - Çok teşekkür ederim. Aynen öyle oldu gerçekten bir anda oldu bitti bu pasta :)

Canan'cığım - İyi kalpli güzel arkadaşım çok mutlu oldum yazdıklarınla. Öptüm.

Selda'cığım - Anlayışlı eşler olmasa bu kadar ani karar verip hızlı pasta yapmak ve mutfak da bu kadar uzun süre vakit geçirmek de mümkün olmazdı sanırım değil mi? O yüzden senin eşinde alırdı diye tahmin ediyorum.

Elvan'cığım - Evet aynen söylediğin gibi sabah 6,30 da uyanıp eşimle çocukları hazırlayıp işe gittik. O gün yorgunluk hissetmedim fazla. Hem annemin tepkisi hem sizlerin güzel sözleri beni çok motive etti ve unutturdu uykusuzluğumu, yorgunluğumu.

Burçin'ciğim - Merakla bekliyorum senin üzümleri. Çok teşekkür ederim.

Tijen'ciğiiimmm - Çok duygulandım yorumunu okuyunca. Çok teşekkür ederim.

Yasemin'ciğim - Çok teşekkür ederim. Eminim 3 gün çalışmaya gerek kalmadan haledersin sen bu pastayı.

Burcu'cuğum - Çok teşekkür ederim, beğendiğine çok sevindim.

Dilem'ciğiiiim - Çok teşekkür ederim, güzel sözlerinle onurlandırdın beni canım arkadaşım.

Sevgili çilek reçeli - Keşke bakabilseydin ne iyi olurdu. Çok teşekkür ederim.

Selen'ciğim - Çok teşekkür ederim. Üzümleri o kadar hızlı yaptım ki bu kadar gerçekçi durmasına ben de şaşırdım. Rengi tuttuğuiçin öyle oldu sanırım. Anneciğin seviyorsa denemelisin mısır ekmeğini.

Fidan'cığım - Tarif kısa sürede yayında olacak. Çok teşekkür ederim. Dönerdi dönerdi :)

Işıl'cığım - Utandım ben şimdi. Çok mutlu oldum güzel sözlerinle, çok teşekkür ediyorum.

Nino'cuğum - Çok teşekkür ederim, becerikli arkadaşım.

Sevgili kurabiye evi - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Bayramda hepimizin başına aynı şeyler geliyor sanırım ama biraz dikkatle üstesinden gelebiliriz, dert etme.

Sevgili Ela'm - Tarifi yakında yayında olacak ama tersini mi yazdın sevmiyor derken. Sevmiyorsa sevdirmeye mi çalışacaksın yoksa hım :; Teşekkür ederim.

Sebla'cığım - Çok teşekkür ediyorum ziyaretin ve yorumun için.

Nezaket'ciğim - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için

Zerrin'ciğim - Nerelerdesin ? Yorumunu görünce mutlu oldum. Teşekkür ederim.

Naz'cığım - Çok teşekkür ederim, beğendiğine sevindim.

Hesna'cığım - Çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

Saliha'cığım - Çok teşekkür ederim. Benim gibi günler öncesinden hazırlık yapan birisi için kötü oldu unutmak gerçekten. :)

Ufuk'cuğum - Çok teşekkür ederim. Yazdıkların hep benim sende görüp imrenerek takip ettiğim özellikler. Eğer öyle göründüysem sana ne mutlu :)

Müge'ciğim - Çok teşekkür ederim. Annem güzel sözler duymuş ve çok hoşuna gitmiş. Üzüm salkımı gerçek mi diye pastanın yanına gelip bakmışlar arkadaşları :)) Bunları duymak mutlu ediyor insanı :)

Ferah'cığım - Umarım güzel ve istediğin gibi bir pasta olmuştur. Pastanın bitimini toplarla süslemeyi çok seviyorum ben. Sık sık görebilirsiniz anlayacağın :)

Aslı'cığım - Ben de yorumunu okuyunca duygulandım ne olacak hadi bakalım :) Çok teşekkür ediyorum.

Seda'cığım - Çok teşekkür ederim.

Ayşegül'cüğüm - Çok mutlu oldum yorumunla, çok teşekkür edeirm.

Neslihan'cığım - Çok teşekkür ederim. Kendisine ileteceğim. İletmesem mi acaba. Bir dahaki sefere ya almazsa :))



Herkese kocaman sevgilerimi gönderiyorum.

serinmavi dedi ki...

Eline emeğine sağlık canım,acil yapıldığı hiç belli olmuyor,süper ollmuş kesinlikle...Selamlar...

Özlem dedi ki...

Burçin'cim,
Öncelikle eşinin duyarlılığı için kendisini tebrik ederim :)

Yani acil yaptığın pasta bu ise... başka söze gerek var mı, super olmuş. Annenin arkadaşlarının pastayı gördüklerinde yüz ifadelerini tahmin edebiliyorum.
Ellerine sağlık,
sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Oya'cığım - Çok teşekkür ederim. Beğendiğine sevindim.

Özlem'ciğim - Çok sağol güzel sözlerin ve yorumun için.

Sevgiler,

ayseyaman dedi ki...

İşte aşk böyle bir şey!
Canım eşini tanımıyorum ama şimdiden ne iyi bir adam oldugunu anladim :)
Burcıncım pasta sahane görünüyor! Ellerine saglık, bayıldım! acıl macıl anlamam bir dahaki sefere bende asama asama foto ısterem! :)
optm seni
sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Beğenmek ne kelime bayıldım ben ya şeker mailimden bana dönermisin pasta siparişi verme şansımız varma sana bir dostum soruyorda?

bir demet feslegen dedi ki...

Bu serüvenin de galibi olmuşsun, Burçin'ciğim :) Zaten senin elinden ne kurtulur ki...Pasta muhteşem olmuşş, hani o üzümlerden alıp koparıvermek geliyor insanın içinden...Anneciğin de ne mutlu olmuştur...
Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ayşe'ciğim - Aşama aşama çekmeyi ben de istiyorum aslında ama gece mutfağın loş ışığında çektiğim fotoğraflar hiç mi hiç hoşuma gitmiyor. O yüzden bazen eklememeyi tercih ediyorum. Çok teşekkür ederim. Sevgiler,

Eda'cığım - Çok teşekkür ederim. Döndük birbirimize sorun yok değil mi? :))
Sevgiler,

Eda'cığım - Hemen bir dilek diliyorum önce iki Eda'nın arasında :)) Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Annem çok mutlu oldu, tabi ben de.. Sevgiler,

Leziz Tarifler dedi ki...

Burçin'cim, pastan çok şık ve estetik. Annenin yeni yaşını kutlarım. Ellerine sağlık Burçin'cim..Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Feyhan'cığım - Çok teşekkür ederim. Annemin doğum günü değildi günü vardı ama çok sağol yine de.

aylin dedi ki...

Acil olabilir ama görüntüsü gerçek gibi, o kadar güzel yapmışsın ki üzümleri, elimi uzatıp bir tane alasım geldi walla... Sevgiler,

Alev dedi ki...

Burcın
Inanılmaz guzel olmusç Profesyonel bır goruntu ve sankı gercek gıbıç Ellerıne saglıkç

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Aylin'ciğim - Beğendiğine çok sevindim. Teşekkür ediyorum.

Sevgii Alev - Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

SEVGİLER,

Canan KAYA dedi ki...

Ben bu pastanın görüntüsüne bayıldım. Çok şık bir dizayn olmuş. Ellerine sağlık. Ayrıca ziyaretin ve yorumun için de teşekkürler.. Allah'a emanet ol..

Adsız dedi ki...

merhaba burçincim tariflerini çok beğeniyorum ve bende seninkilere bakarak esinleniyorum .
Bu oldukça asil görünen pastayı bende eşimin doğum gününde yani dün yaptım ama bir talihsizlikle karşılaştım üzerini kapladığım beyaz şeker hamuru pasta keki görünecek kadar eridi.Üstelik sürekli buz dolabında olduğu halde şeker hamuru konusunda çok fazla tecrübeli değilim bunu sebebi sizce ne olmuş olabilir? benim aklıma sadece hamuru ince açmış olabileceğim geldi pastanın üst katında birşey yok ama alt katı eridi.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Sevgili Canan - Nasıl oldu bilemiyorum ama yorumunu şimdi fark ettim. Teşekkür ederim.

Merhaba Seda - Senin de tahmin ettiğin gibi sanırım büyük ölçüde ince açmakla ilgisi var. Bir de ara katlara konan meyvelerin yanlardan taşarak şeker hamuruna temas etmesi de buna neden olabiliyor. Hamurun inceliği en az 5-6 mm olmalı. Bir dahaki denemenin çok daha güzel olacağına eminim.
Teşekkür ederim.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

I love reading your blog because you can constantly get us new and cool stuff, I think that I should at least say thanks for your hard work.

- Rob

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...